al-Fawzân om dem som inte varnar för Djamâ´at-ut-Tablîgh

Fråga: Det islamiska ministeriet har bestämt att imamerna och predikanterna skall varna för Djamâ´at-ut-Tablîgh. Trots det finns det imamer och predikanter som inte varnar för dem. Vad är domen för det och vad är domen för Djamâ´at-ut-Tablîgh?

Svar: Om det finns predikanter som varken varken varnar eller underkastar sig beslutet, hänvisar man till ministeriet beträffande den här personen och förklarar för dem att den här personen inte följer beslutet. Därefter kommer ministeriet behandla hans fall på ett lämpligt sätt.

Djamâ´at-ut-Tablîgh och alla andra som skiljer sig från Salafs metodik har fel. Det är antingen en villfarelse eller endast ett fel. I vilket fall som helst är vägen klar. Allâh (djalla wa ´alâ) sade:

 وَأَنَّ هَذَا صِرَاطِي مُسْتَقِيمًا فَاتَّبِعُوهُ وَلاَ تَتَّبِعُواْ السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمْ عَن سَبِيلِهِ ذَلِكُمْ وَصَّاكُم بِهِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

”Detta är Min väg, en rak [väg]; följ den och följ inte [andra] vägar; annars kan ni förlora Hans väg ur sikte!” Detta är vad Han befaller er; kanske fruktar ni Honom.”1

Den som lämnar denna väg och metodik som sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och hans följeslagare färdades på tillhör de vilsna sekterna som Allâh har varnat för:

 وَلاَ تَتَّبِعُواْ السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمْ عَن سَبِيلِهِ

”Och följ inte [andra] vägar; annars kan ni förlora Hans väg ur sikte!”

När profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) beskrev den Räddade gruppen, undrade de vem den var. Då sade han:

”Den som följer det jag och mina följeslagare följer idag.”

Det som skiljer sig från det som sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och hans följeslagare följde har gått under och är inte räddat. Sanningen är klar och metodiken är klar. Vi följer inte individer. Vi följer sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och hans följeslagare. Allâh (djalla wa ´alâ) sade:

وَالسَّابِقُونَ الأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَالأَنصَارِ وَالَّذِينَ اتَّبَعُوهُم بِإِحْسَانٍ رَّضِيَ اللّهُ عَنْهُمْ وَرَضُواْ عَنْهُ

”Föregångsmännen, de första av dem som utvandrade och [de första] hjälparna, och de rättsinniga [människor] som följde i deras spår – Allâh är nöjd med dem och de är nöjda med Honom.”2

Detta är den sunda metodiken. Allt som skiljer sig från den, av Djamâ´at-ut-Tablîgh eller andra, låter vi bli att följa. Därtill skall vi inte heller låta dem få fotfäste i vårt land så att de kallar till sin lära och metodik.

1 6:153

2 9:100