al-Fawzân om al-Huwaynîs Takfîr på den kunnige och medvetne syndaren

Fråga: Vad är domen för att säga att man vet att ränta är förbjuden men att man trots det kommer att ta den och handla med den? Anses han anse den vara lovlig1?

Svar: Nej. Han anser inte den vara lovlig. Han anser inte den vara lovlig. Dock tar han ränta och vet att den är förbjuden:

الَّذِينَ يَأْكُلُونَ الرِّبَا لاَ يَقُومُونَ إِلاَّ كَمَا يَقُومُ الَّذِي يَتَخَبَّطُهُ الشَّيْطَانُ مِنَ الْمَسِّ

”De som livnär sig på ocker skall uppstå [till Domen] lika ostadiga på benen som den som Djävulen med sin beröring slagit med vansinne.”2

Den som tar ränta i det här livet uppstår på Domedagen med en väldig mage. När människorna uppstår från sina gravar och beger sig till Samlingsplatsen faller han. Magen får honom att snubbla. Så kommer han att förödmjukas framför skapelserna. Det är alltså inte tillåtet att ta ränta.

1Abû Ishâq al-Huwaynî sade:

”Personen som syndar ständigt och vet att han syndar anser synden vara lovlig. Han anser den vara lovlig. Det är en uppenbar otro! Exempel på det är att han säger: ”Jag vet att ränta är förbjuden, men jag kommer ändå att ta den. Otukt är förbjuden, men jag kommer ändå att begå den.” Han anser synden vara lovlig klart och tydligt. Det råder inga tvivel om den här mannens otro!” (Kassettbandet ”Shurût-ul-´Amal as-Sâlih”)

22:275