al-Fawzân avvisar ett av Djamâ´at-ut-Tablîghs tvivel

Fråga: Vad betyder versen:

كُنتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ

””Ni utgör de bästa samfund som fått uppstå för människorna.”” (3:110)

då vissa människor som har grundat olika principer åt Djamâ´at-ut-Tablîgh säger att den betyder att man skall gå ut fyrtio dagar om året?

Svar: Det där är en förvrängning av Qur’ânen och en tolkning som inte har någonting med saken att göra. Han sade inte ”…som går ut [kharadjat] till människorna”, utan Han sade:

”…”… fått uppstå [ukhridjat] för människorna.””

Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) har låtit dem uppstå. Detta betyder inte att man går ut i fyra eller tio månader. Däremot är betydelsen av denna vers, att detta samfund har utmärkts från alla andra samfund med det Allâh nämnde då Han sade:

كُنتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللّهِ

””Ni utgör de bästa samfund som fått uppstå för människorna: ni anbefaller det som är rätt och förbjuder det som är orätt och ni tror på Allâh.””(3:110)

Han sade inte att de går ut fyra månader eller fyrtio dagar. Allt detta hör till Ahl-ul-Bid´as förvrängning och villfarelser, och att tala om Allâh utan kunskap. Detta hör till att tolka Allâhs ord med en annan tolkning än Hans.