al-Bâqilânî: Fel att tolka Allahs resning som maktövertag

al-Bâqilânî sade i ”at-Tamhîd”:

Om någon undrar i fall vi säger att Allâh är överallt, ber vi Allâh skydda oss mot det. Faktum är att Han är upprest över tronen, vilket Han själv sade i Sin skrift. Han (´azza wa djall) sade:

الرَّحْمَنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى

Den Nåderike har rest Sig över tronen.”1

إِلَيْهِ يَصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ وَالْعَمَلُ الصَّالِحُ يَرْفَعُهُ

De goda orden stiger upp till Honom och den goda handlingen upphöjer dem.”2

أَأَمِنتُم مَّن فِي السَّمَاء أَن يَخْسِفَ بِكُمُ الأَرْضَ فَإِذَا هِيَ تَمُورُ أَمْ أَمِنتُم مَّن فِي السَّمَاء أَن يُرْسِلَ عَلَيْكُمْ حَاصِبًا فَسَتَعْلَمُونَ كَيْفَ نَذِيرِ

Kan ni vara säkra på att Han, som är ovanför himlen, inte låter jorden uppsluka er? Se hur den skälver och skakar! Eller kan ni vara säkra på att Han, som är ovanför himlen, inte släpper lös en storm över er, så våldsam att ni förstår Min varning?”3

Om Han hade varit överallt skulle Han även varit i människomagar, toaletter och andra motbjudande platser. Om Han hade varit överallt skulle Han utökats och sjunkit i takt med att skapelsen utökas och sjunker. I så fall hade det också varit korrekt att tillbe Honom vända mot marken, bakom våra ryggar, till höger om oss och till vänster om oss. Något vars fel och motsats alla muslimer är enade om.

Sedan sade han:

Det är inte möjligt att Hans resning (استوى) över tronen betyder att Han tagit makt (استولى) över den, vilket poeten sade:

Bishr reste sig (اسْتَوَى ) över Irak

utan svärd eller spillt blod

Ty maktövertag handlar om förmåga och erövring, och Allâh (ta´âlâ) har ju alltid varit förmögen, härskande, mäktig och överväldigande4. Hans ord:

ثُمَّ اسْتَوَى عَلَى الْعَرْشِ

… därefter reste Han Sig över tronen.”5

fordrar att Han inte var beskriven med den egenskapen dessförinnan. Det annullerar deras tolkning.”

120:5

235:10

367:16-17

57:54