al-Albânîs tuppar och hönor

Alla vet ni att profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

Om ni hör tupparna gala skall ni be Allâh om Hans favör, ty de har sett en ängel. Och om ni hör åsnan skria skall ni be Allâh om skydd mot Satan, ty den har sett en djävul.”1

Med tiden hittade jag något som jag inte brukade efterleva, nämligen inskränkningen:

Om ni hör tupparna gala på natten… Och om ni hör åsnorna skria på natten…”2

Inskränkning är mycket glädjande. Förr i tiden när jag praktiserade den allmänna hadîthen brukade jag föra en monolog med mig själv: Galet upphör ju aldrig. Speciellt inte hos mig som har hönor och tuppar. Galet pågår dygnet runt.

Jaget tenderar ju till ondska och för en monolog med sig själv: Skall jag be Allâh om Hans dygd varje gång jag hör tuppen gala? Då avvisade jag mig själv med mitt förnuft och min tro och sade:

فَلاَ وَرَبِّكَ لاَ يُؤْمِنُونَ حَتَّىَ يُحَكِّمُوكَ فِيمَا شَجَرَ بَيْنَهُمْ ثُمَّ لاَ يَجِدُواْ فِي أَنفُسِهِمْ حَرَجًا مِّمَّا قَضَيْتَ وَيُسَلِّمُواْ تَسْلِيمًا

Nej, vid din Herre! De tror inte förrän de sätter dig som domare att döma mellan sig i alla sina tvister och därefter inte i sitt inre har någon invändning mot dina beslut, utan underkastar sig dem helt och fullt.”3

Om hadîthen är sådan, då är det bara att be ofta om Allâhs dygder.

1al-Bukhârî (3303) och Muslim (2729).

2Autentisk enligt al-Albânî i ”as-Sahîhah” (3183).

34:65