al-Albânî tillhör eliten

Fråga: Vi har en Shaykh som har kunskap men som förtalar Shuyûkh som inte håller med honom och i synnerhet Shaykh Nâsir-ud-Dîn al-Albânî. Han varnar för honom nästan varje natt i Ramadhân. Han menar att alla förträffliga människor säger samma sak om al-Albânî och att han endast handlar med böcker. Vad säger ni om det och vad tycker ni om al-Albânî så att vi kan underrätta honom?

Svar: Nâsir-ud-Dîn al-Albânî hör till våra främsta pålitliga bröder som är kända för kunskap, dygd och omsorg om den ädla Hadîthen när det kommer till att klassificera dem som autentiska och svaga. Han är dock inte felfri. Han kan göra fel när han klassificerar dem som autentiska och svaga. Det är däremot inte tillåtet att förtala honom, fördöma honom eller baktala honom. Istället är det föreskrivet att be för hans ytterligare framgång och korrekta avsikt och handlingar. Den som hittar ett uppenbart fel med bevis måste råda honom och skriva till honom. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Religionen är välvilja.”

”Muslimen är muslimens broder; han förtrycker inte honom…”

Djarîr bin ´Abdillâh al-Balkhî sade:

”Jag lovade profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) trohetslöftet om att be, betala allmosan och vilja varje muslim väl.”

Det är allmänt känt att de troende männen och de troende kvinnorna, och framför allt de lärda, är varandras sanna vänner. Allâh (subhânah) sade:

وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَيُقِيمُونَ الصَّلاَةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَيُطِيعُونَ اللّهَ وَرَسُولَهُ أُوْلَئِكَ سَيَرْحَمُهُمُ اللّهُ إِنَّ اللّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ

”Men de troende, männen såväl som kvinnorna, är varandras [sanna] vänner och fasta stöd; de anbefaller det som är rätt och förbjuder det som är orätt och förrättar bönen och betalar allmosan och de lyder Allâh och Hans sändebud. Dem skall Allâh visa barmhärtighet. Allâh är allsmäktig, vis.”1

Således är alla beordrade att vilja varandra väl och råda varandra sanningen och visa felet som den andre har fallit i och vägleda honom till sanningen utmed föreskriftens bevis.

19:71