Äktenskapskontrakt fordrar arv och vänteperiod

Fråga: Min fjortonåriga syster skrev ett äktenskapskontrakt med min kusin. Efter ett tag dog kusinen. Skall hon genomgå hela sin vänteperiod, halva vänteperioden eller inget alls? Får hon ärva honom? Han har inte alls varit i enrum med henne och han har inte gett henne något.

Svar: Om maken dör innan han hinner vara i enrum med sin hustru skall hon genomgå sin vänteperiod och hon skall ärva honom. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَالَّذِينَ يُتَوَفَّوْنَ مِنكُمْ وَيَذَرُونَ أَزْوَاجًا يَتَرَبَّصْنَ بِأَنفُسِهِنَّ أَرْبَعَةَ أَشْهُرٍ وَعَشْرًا

”När någon av er dör och efterlämnar hustrur, skall de iaktta en väntetid av fyra månader och tio dagar.”1

Allâh (ta´âlâ) skilde inte på kvinnan som mannen har varit i enrum med och kvinnan som mannen inte har varit i enrum med. Domen i versen är oinskränkt och omfattar alla.

Det har rapporterats autentiskt från Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) att han sade:

”En kvinna skall inte sörja för någon död längre än tre dagar. Det enda undantaget är maken som hon sörjer för i fyra månader och tio dagar.”

Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) skilde inte på kvinnan som mannen har varit i enrum med och kvinnan som mannen inte har varit i enrum med. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَلَكُمْ نِصْفُ مَا تَرَكَ أَزْوَاجُكُمْ إِن لَّمْ يَكُن لَّهُنَّ وَلَدٌ فَإِن كَانَ لَهُنَّ وَلَدٌ فَلَكُمُ الرُّبُعُ مِمَّا تَرَكْنَ مِن بَعْدِ وَصِيَّةٍ يُوصِينَ بِهَا أَوْ دَيْنٍ وَلَهُنَّ الرُّبُعُ مِمَّا تَرَكْتُمْ إِن لَّمْ يَكُن لَّكُمْ وَلَدٌ فَإِن كَانَ لَكُمْ وَلَدٌ فَلَهُنَّ الثُّمُنُ مِمَّا تَرَكْتُم مِّن بَعْدِ وَصِيَّةٍ تُوصُونَ بِهَا أَوْ دَيْنٍ وَإِن كَانَ رَجُلٌ يُورَثُ كَلاَلَةً أَو امْرَأَةٌ وَلَهُ أَخٌ أَوْ أُخْتٌ فَلِكُلِّ وَاحِدٍ مِّنْهُمَا السُّدُسُ فَإِن كَانُوَاْ أَكْثَرَ مِن ذَلِكَ فَهُمْ شُرَكَاء فِي الثُّلُثِ مِن بَعْدِ وَصِيَّةٍ يُوصَى بِهَآ أَوْ دَيْنٍ غَيْرَ مُضَآرٍّ وَصِيَّةً مِّنَ اللّهِ وَاللّهُ عَلِيمٌ حَلِيمٌ

”Av kvarlåtenskapen efter era hustrur är er andel hälften om de inte efterlämnar barn; men om de efterlämnar barn är den en fjärdedel efter [avdrag för] legat och skulder. Era hustrurs andel i er kvarlåtenskap är en fjärdedel, om ni inte efterlämnar barn; men efterlämnar ni barn, är den en åttondel efter [avdrag för] legat och skulder. Om en man eller en kvinna dör utan att efterlämna barn eller föräldrar men en bror eller syster är i livet, ärver vardera en sjättedel; men om syskonen är fler än två ärver de alla tillsammans en tredjedel efter [avdrag för] legat och skulder utan att [därigenom arvingarnas] intressen skadas. Detta är vad Allâh har föreskrivit. Allâh vet allt och Han har överseende.”2

Allâh (ta´âlâ) skilde inte på kvinnan som mannen har varit i enrum med och kvinnan som mannen inte har varit i enrum med. Det bevisar att alla hustrur ärver sina makar oavsett om de har varit i enrum med dem eller inte. Det enda undantaget är om kvinnan är slavinna, dödar sin make eller har en annan religion än maken. Då ärver hon inte honom.

12:234

24:12