Äktenskap med judekristna kvinnor

Fråga: Vad är domen för att gifta sig med en judinna eller en kristen kvinna?

Svar: Vi kan inte ge någon annan dom än den som Allâh har gett. Allâh (ta´âlâ) har sagt:

وَالْمُحْصَنَاتُ مِنَ الْمُؤْمِنَاتِ وَالْمُحْصَنَاتُ مِنَ الَّذِينَ أُوتُواْ الْكِتَابَ مِن قَبْلِكُمْ إِذَا آتَيْتُمُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ مُحْصِنِينَ غَيْرَ مُسَافِحِينَ وَلاَ مُتَّخِذِي أَخْدَانٍ

”[Ni får ta till hustrur] ärbara kvinnor bland de troende och ärbara kvinnor bland dem som före er fick del av uppenbarelsen, sedan ni gett dem deras brudgåva, för att leva med dem i ett regelrätt äktenskap, inte i ett löst förhållande eller en hemlig förbindelse.”1

Det betyder att det är lovligt. Mannen får i princip gifta sig med judiska och kristna kvinnor. Men om han fruktar för sig själv eller för sina barn om han gifter sig med en sådan kvinna så är det förbjudet. I så fall är det förbjudet på grund av de befarade följderna och inte på grund av kvinnan i sig. Om mannen har en svag religiositet och blir kär i en judinna och befarar att hon får med honom till hennes religion, säger vi att det är förbjudet för honom att gifta sig med henne. Ty det tillåtna giftermålet med henne kan få honom att hamna i synd. Detsamma gäller om han fruktar för sina barn. Det finns män som bara liknar män. De är egentligen inga män. De klär sig visserligen som män, men de är faktiskt kvinnor. En sådan man som fruktar för sina barn får inte gifta sig med en sådan kvinna. Samma sak sägs om den kristna kvinnan.

Sammanfattningsvis är det i princip tillåtet för en muslim att gifta sig med en judinna eller en kristen kvinna och om han befarar synd är det förbjudet. Det gäller allt lovligt. När det lovliga befaras leda till förbud blir även det förbjudet. Studenter och lekmän! Observera den här principen och praktisera den! Den är mycket enkel: allt lovligt som befaras leda till förbud är förbjudet.

Jag skall nämna en vits för er så att ni ser hur en lekman utmed sin naturliga läggning kan svara på något en vilsen lärd inte kan. En man från Nadjd träffade en kristen man som troligtvis var från Egypten. De började tala. Den kristne sade: ”Ni muslimer är orättvisa.” Muslimen frågade: ”Hur så?” Den kristne sade: ”Ni säger att det är tillåtet för er att gifta er med kristna kvinnor och förbjudet för oss att gifta oss med muslimska kvinnor.”

Stämmer detta? Delvis. Det stämmer inte att vi är orättvisa, men det stämmer att vi tillåter det ena till skillnad ifrån det andra. Följaktligen sade lekmannen till honom:

”Vi tror på er profet men ni tror inte på vår profet.”

Fri är Allâh från brister! Det var ett slående svar. Tro på vår profet så får ni gifta er med våra kvinnor. Det var ett korrekt svar.

En annan kristen anklagade profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) hustru för otukt. Hycklarna anklagade ju ´Â’ishah (radhiya Allâhu ´anhâ) för otukt. Då sade en lekman till honom:

”Om vår profets (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) hustru har blivit anklagad för otukt, så skall du veta att er profets moder har blivit anklagad för otukt.”

Stämmer detta? Det stämmer. Judarna anklagar Maryam (´alayhâs-salâm) för otukt:

يَا أُخْتَ هَارُونَ مَا كَانَ أَبُوكِ امْرَأَ سَوْءٍ وَمَا كَانَتْ أُمُّكِ بَغِيًّا

”Du Hârûns syster! Din fader var inte en dålig människa och din moder var inte en lösaktig slampa!”2

Oftast brukar svaren utifrån den naturliga läggningen vara slående.

Fråga: Låter vi henne dricka sprit och göra andra saker?

Svar: Ja. Den som gifter sig med en judinna eller en kristen kvinna låter dem göra det som deras religion tillåter dem.

15:5

219:28