Akta dig för onödiga diskussioner

Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn (d. 1421)

Tafsîr al-Qur’ân al-Karîm, al-Kahf, sid. 43-44

Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

سَيَقُولُونَ ثَلَاثَةٌ رَّابِعُهُمْ كَلْبُهُمْ وَيَقُولُونَ خَمْسَةٌ سَادِسُهُمْ كَلْبُهُمْ رَجْمًا بِالْغَيْبِ وَيَقُولُونَ سَبْعَةٌ وَثَامِنُهُمْ كَلْبُهُمْ قُل رَّبِّي أَعْلَمُ بِعِدَّتِهِم مَّا يَعْلَمُهُمْ إِلَّا قَلِيلٌ فَلَا تُمَارِ فِيهِمْ إِلَّا مِرَاء ظَاهِرًا

“Och de kommer att säga: ”De var tre och den fjärde var deras hund”, och de skall säga: ”Fem, den sjätte var hunden” – gissningar på måfå om ting som de inte kan veta något om – ja, det kommer att heta: ”Sju, den åttonde var deras hund”. Säg: ”Min Herre vet bäst hur många de var; få är de som har kunskap om dem.” Ge dig därför inte in i diskussion om dem annat än om det som är uppenbart.”1

Diskutera inte om deras angelägenhet, deras tidsepok, deras plats eller deras slut. Och om du ska göra det, så låt det vara:

إِلَّا مِرَاء ظَاهِرًا

… om det som är uppenbart.”

Låt diskussionen vara ytlig. Låt inte diskussionen nå hjärtat. När en diskussion når hjärtat, blir debattören hård och arg och påverkad. I och med att det inte finns någon större nytta av att diskutera om dem, sade Allâh (ta´âlâ):

فَلَا تُمَارِ فِيهِمْ إِلَّا مِرَاء ظَاهِرًا

Ge dig därför inte in i diskussion om dem annat än om det som är uppenbart.”

Låt den vara formell och inte djup så att den når hjärtat. Det bevisar att debatter som inte medför någon nytta ska inte trötta ut debattören. Sådant händer ofta. Inte sällan debatterar folk om onödiga saker varpå de blir varma och upphetsade. Trötta inte ut dig. Låt debatten vara ytlig. Låt den inte komma in i ditt hjärta så att du börjar koka och blir arg. Det bevisar att man inte ska fördjupa sig i onödigheter. Sådant händer som sagt ofta. Det förekommer som mest hos skolastiker. Skolastiker spekulerar i monoteistiska och dogmatiska frågor med onödigheter. En av dem är när de pratar om eviga kedjeförlopp i det gångna och i framtiden. Tomt och värdelöst prat vill säga. De kan skriva flera sidor om något som de antingen dementerar eller också bekräftar, men som är helt onödigt. Trötta inte dig med sådant som inte gagnar dig. Om du ser att din kollega vill debattera, ska du bara be honom att tänka på saken och sätta stopp för vidare utveckling av diskussion.

118:22