Ahl-us-Sunnah måste utmärka sig

Fråga: Är det möjligt att enas med olika metodiker och trosläror?

Svar: Allâh (subhnânahu wa ta´âlâ) manar oss till enighet och förbjuder oss splittring. Han har hotat dem som avviker från denna metodik och troslära på ett mycket allvarligt sätt:

فَلْيَحْذَرِ الَّذِينَ يُخَالِفُونَ عَنْ أَمْرِهِ أَن تُصِيبَهُمْ فِتْنَةٌ أَوْ يُصِيبَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ

”De som vill sätta sig emot hans befallningar bör ta sig i akt; de skall få utstå [hårda] prövningar [i denna värld] och ett plågsamt straff väntar dem.”1

Dessförinnan läste jag upp för er versen:

وَمَن يُشَاقِقِ الرَّسُولَ مِن بَعْدِ مَا تَبَيَّنَ لَهُ الْهُدَى وَيَتَّبِعْ غَيْرَ سَبِيلِ الْمُؤْمِنِينَ نُوَلِّهِ مَا تَوَلَّى وَنُصْلِهِ جَهَنَّمَ وَسَاءتْ مَصِيرًا

”Men den som sedan vägledningen har klargjorts för honom sätter sig upp emot sändebudet och vill gå en annan väg än de troende, honom låter Vi gå dit han vill gå och [därefter] låter Vi honom brinna i helvetet – vilket jämmerligt mål!”2

Endast en väg leder till Allâh. Inte flera. Salaf enades aldrig med Ahl-ul-Bid´a wadh-Dhalâl. De vände dem ryggen, bojkottade dem och varnade för dem. Sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) manade till krig mot Khawâridj. Han sade att de är de värsta skapelserna och varelserna. Trots den villfarelse som de besatt var de mycket bättre än många av dagens sekter. Hur skall vi då enas med dem?

Hur skall sanningen enas med falskheten? Hur skall vägledningen enas med villfarelsen? Det godtas varken av intellektet eller av Sharî´ah. Salaf praktiserade inget sådant.

Vi kallar till Allâhs religion med vishet och fina tillrättavisningar. Den som kommer till denna sanna väg och följer den är mer än välkommen. Den som vägrar får förbereda sig på detta hot. Sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) berättade att hans samfund skall delas upp i sjuttiotre grupper och alla bortsett från en skall till helvetet. När de frågade om den sade han:

”De som är upprättade på det jag och mina följeslagare är upprättade på i dag.”

Sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) berättade att stora olikheter skulle uppstå. Han beordrade oss att hålla fast vid det som han och hans renläriga kalifer höll fast vid när dessa svåra omständigheter och tider av oenighet råder:

”Jag befaller er att frukta Allâh och lyssna och lyda om så en abessinsk slav skulle råda över er. Den av er som kommer att leva längre kommer att se många olikheter. Håll därför fast vid min Sunnah och mina renläriga och vägledda kalifers Sunnah. Bit tag i dem med kindtänderna. Håll er borta från nyheterna. Varje nyhet är en innovation och varje innovation är en villfarelse.”

Han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) befallde oss att hålla fast vid det som han och hans renläriga och vägledda kalifer följde när dessa olikheter äger rum. Det betyder att vi skall hålla oss borta från de vilsna.

Om vi enas med de vilsna som har motsättande trosläror och metodiker liknar vi judarna som Allâh sade om:

لُعِنَ الَّذِينَ كَفَرُواْ مِن بَنِي إِسْرَائِيلَ عَلَى لِسَانِ دَاوُودَ وَعِيسَى ابْنِ مَرْيَمَ ذَلِكَ بِمَا عَصَوا وَّكَانُواْ يَعْتَدُونَ كَانُواْ لاَ يَتَنَاهَوْنَ عَن مُّنكَرٍ فَعَلُوهُ لَبِئْسَ مَا كَانُواْ يَفْعَلُونَ

”För deras trots och deras ständiga överträdelser [av Allâhs bud] förbannade Dâwûd och ´Îsâ, Maryams son, de otrogna bland Israels barn. Den ene försökte inte avhålla den andre från att begå de onda handlingar som de begick; ja, de handlade förkastligt!”3

Kompromisser och modern politik som praktiseras av al-Ikhwân al-Muslimûn, Djamâ´at-ut-Tablîgh, Sûfiyyah och deras jämlikar hör till djävlarnas vägar. Det är helt korrekt att de hamnar under kallarna till helvetets portar. Hur skall sanningen enas med falskheten? Hur skall sanningens folk enas med de vilsna?

Ahl-us-Sunnah måste utmärka sig. Därtill skall de kalla människorna, och i synnerhet dessa, till Qur’ânen och Sunnah och varna dem för konsekvenserna av denna splittring och denna avvikelse från Qur’ânen, Sunnah och de läror och trosläror som Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och hans ädla följeslagare och deras rättsinniga efterträdare följde.

124:63

24:115

35:78-79