Ahl-us-Sunnah letar inte efter följeslagarnas fel

as-Sâbûnî sade:

”De (Ahl-us-Sunnah wal-Djamâ´ah) anser att man inte skall gå in i det som hände mellan Allâhs sändebuds (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) följeslagare eller nämna dem på ett smädande eller nedvärderande sätt. De anser att man skall be om nåd för och älska dem allesammans. Därtill anser de att hans (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) hustrur skall högaktas, att det bes om nåd för dem, att det has kunskap om deras dygd samt att det erkänns att de är de troendes mödrar.”

Detta är Ahl-us-Sunnah wal-Djamâ´ahs troslära i förhållande till Allâhs sändebuds (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) följeslagare. Ty Allâh har hyllat dem och Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) har hyllat dem och förbjudit att de förtalas. Han klargjorde deras status och att ingen uppnår en lika hög dito. Om en person skulle dyrka Allâh hela sitt liv skulle det inte motsvara en enda ståndpunkt som en följeslagare har haft med Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). Sådan status har alltså Allâhs sändebuds (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) följeslagare. Allâh har hyllat dem i många verser och förklarat att Han är nöjd med dem. Han sade till dem som deltog i kriget vid Badr:

”Gör vad ni vill. Jag har förlåtit er.”1

Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) bekräftade paradiset åt dem som var i Hudaybiyah och sade att ingen av dem kommer att hamna i helvetet. Må Allâh vara nöjd med dem. Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

وَالسَّابِقُونَ الأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَالأَنصَارِ وَالَّذِينَ اتَّبَعُوهُم بِإِحْسَانٍ رَّضِيَ اللّهُ عَنْهُمْ وَرَضُواْ عَنْهُ

”Föregångsmännen, de första av dem som utvandrade och [de första] hjälparna, och de rättsinniga [människor] som följde i deras spår – Allâh är nöjd med dem och de är nöjda med Honom.”2

Om Allâh är nöjd med dem, hyllar dem såhär stort och är nöjd med dem som följer dem rättmätigt, vad är det då som får dig att förtala dem och leta efter deras fel och vad som hände mellan dem? Vad finns det för nytta med sådana studier? Endast prövande människor som Khawâridj och Râfidhah letar efter sådana saker. Ahl-us-Sunnah anser att man skall tiga om det som hände mellan följeslagarna. Alla följeslagare var Mudjtahidûn. Det som får oss att tro så om dem är Allâhs och Hans sändebuds (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) hyllning till dem.

1al-Bukhârî (3007) och Muslim (2494).

29:100