Advokatyrket i ett land som inte styr med islam

Fråga: Vad är domen för att arbeta som advokat i ett land som har fler mänskliga lagar i sin författning än föreskrivna lagar? Sharî´ah refereras det endast till i samband med familjefrågor.

Svar: Ett sådant arbete handlar om att dömas av idoler. Allâh (ta´âlâ) sade:

أَفَحُكْمَ الْجَاهِلِيَّةِ يَبْغُونَ

”Vill de kanske dömas efter den hedniska tidens lagar?”1

Hur skall du arbeta med detta om lagarna är utanför islams ram, mot islam och grundade av de otrogna? Allâh (ta´âlâ) sade:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِي الأَمْرِ مِنكُمْ فَإِن تَنَازَعْتُمْ فِي شَيْءٍ فَرُدُّوهُ إِلَى اللّهِ وَالرَّسُولِ إِن كُنتُمْ تُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ ذَلِكَ خَيْرٌ وَأَحْسَنُ تَأْوِيلاً

”Troende! Lyd Allâh och lyd sändebudet och dem bland er åt vilka myndighet och ansvar anförtrotts; och om ni råkar i tvist om något, överlåt då avgörandet åt Allâh och sändebudet, om ni tror på Allâh och den Yttersta dagen. Detta är bäst och det [gynnar] en riktig och lycklig utgång.”2

وَمَا اخْتَلَفْتُمْ فِيهِ مِن شَيْءٍ فَحُكْمُهُ إِلَى اللَّهِ

”Vilken sak det än gäller där ni är oense, är det Allâh som har avgörandet.”3

Detta gäller de världsliga frågorna såväl som de religiösa. Allâh skall döma inom samtliga frågor och det skall enbart hänvisas till Honom. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَمَن لَّمْ يَحْكُم بِمَا أَنزَلَ اللّهُ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْكَافِرُونَ

”De som inte dömer i enlighet med vad Allâh har uppenbarat, de är de otrogna.”4

Både makthavaren och medborgaren syndar. Om de därtill tillåter det och behagas av en annan lag än Allâhs lag är de otrogna.

15:50

24:59

342:10

45:44