Adoption är inte tillåten i islam

Fråga: Vad anser ni om en man som adopterar ett barn, uppfostrar det, tillskriver det sig i personbeviset, får lagliga dokument på det och ger det rätt till arv?

Svar: Att du har adopterat ett barn och skrivit in det i ditt personbevis som din son och bekräftat det med dokument så att han kan ärva dig i egenskapen av en son är ett rent fel, ett missbruk av Allâhs gränser och en lögn till myndigheterna med falska angivna uppgifter.

Adoption är inte tillåten i islam. Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) sade:

مَّا جَعَلَ اللَّهُ لِرَجُلٍ مِّن قَلْبَيْنِ فِي جَوْفِهِ وَمَا جَعَلَ أَزْوَاجَكُمُ اللَّائِي تُظَاهِرُونَ مِنْهُنَّ أُمَّهَاتِكُمْ وَمَا جَعَلَ أَدْعِيَاءكُمْ أَبْنَاءكُمْ ذَلِكُمْ قَوْلُكُم بِأَفْوَاهِكُمْ وَاللَّهُ يَقُولُ الْحَقَّ وَهُوَ يَهْدِي السَّبِيلَ ادْعُوهُمْ لِآبَائِهِمْ هُوَ أَقْسَطُ عِندَ اللَّهِ فَإِن لَّمْ تَعْلَمُوا آبَاءهُمْ فَإِخْوَانُكُمْ فِي الدِّينِ وَمَوَالِيكُمْ وَلَيْسَ عَلَيْكُمْ جُنَاحٌ فِيمَا أَخْطَأْتُم بِهِ وَلَكِن مَّا تَعَمَّدَتْ قُلُوبُكُمْ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَّحِيمًا

”Allâh skapar inte två hjärtan i bröstet på någon man och Han gör inte era förskjutna hustrur till era mödrar, inte heller era adoptivsöner till era söner. Detta är ord som kommer över era läppar. Men Allâh säger sanningen och Han leder [er] till [den raka] vägen. Ge [de barn som ni adopterar] det namn som deras fäder bar; detta är det rätta förfarandet inför Allâh. Och om ni inte känner fadern, [kalla då den ni har adopterat för] er broder i tron eller er skyddsling. Om ni här begår ett misstag, skall ni inte klandras för detta – nej, [det som är av betydelse är] vad ni innerst inne syftar till. Allâh är ständigt förlåtande, barmhärtig.”1

Det är inte tillåtet att uppge falska uppgifter därför att de består av ren förfalskning och lögn. Allt det är förbjudet baserat på många bevis. Det du har gjort för pojken gör honom inte till din son eller arvinge. Du är ålagd att ångra dig inför Allâh (subhânah) och korrigera pojkens uppgifter hos myndigheterna. Förhoppningsvis kommer Allâh att förlåta oss och dig får våra synder och dina synder och belöna dig väl för din uppfostran och försörjning av pojken. Om du har testamenterat till honom något av din tredjedels arv så är det bara bra och om du har gett honom en tidig gåva så är det än bättre om han är i behov av din hjälp.

133:4-5