5. Därför är dagens avguderi värre än gårdagens

Förhoppningsvis tar de senare generationerna till sig och inser vad avgudadyrkarna gjorde och att det de gör idag gjordes av de första avgudadyrkarna. Faktum är att de senare har gått om de tidigare med tanke på att de avgudar i såväl bra tider som svåra tider. De första avgudadyrkarna avgudade bara när de hade det bra. I svåra tider dyrkade de Allâh uppriktigt. Allâh (ta´âlâ) sade:

فَإِذَا رَكِبُوا فِي الْفُلْكِ دَعَوُا اللَّهَ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ فَلَمَّا نَجَّاهُمْ إِلَى الْبَرِّ إِذَا هُمْ يُشْرِكُونَ

När de går ombord, tillber de Allâh med ren och uppriktig tro; men när Han har låtit dem stiga i land, avgudar de.”1

Dagens avgudadyrkare som dyrkar al-Badawî, al-Husayn, al-Djaylânî och andra, avgudar dem när de har det bra och när de har det svårt. Deras avguderi är alltså värre, större och fulare än de förstas avguderi.

Vissas avguderi berör även Allâhs herravälde. De tror att deras gudomar förfogar över skapelsen tillsammans med Allâh. Ännu ett avguderi med andra ord – avguderi förknippat med herraväldet. De senares avguderi är alltså värre och fulare på grund av två skäl:

1 – Deras avguderi är ständigt pågående, både i goda tider och i svåra tider, till skillnad från de förstas avguderi.

2 – Många av dem anser att deras gudomar upprätthåller ordningen, skapar och försörjer. Det är vidrigare, farligare och värre än de förstas avguderi. Vi ber Allâh skydda oss mot deras ondska.

129:65