Resningen enligt Ahmad bin Hanbal

Till Ahmad bin Hanbals (radhiya Allâhu ´anh) dogm hör att han trodde på att…

… Allâh (´azza wa djall) är upprest över den majestätiska tronen. En grupp rapporterade från honom att resningen är en handlingsegenskap, medan andra rapporterade från honom att resningen är en essensegenskap.

Han sade att resningen betyder höghet och uppstigning och att Allâh (ta´âlâ) har alltid varit hög och upphöjd, även innan Han skapade Sin tron. Han är alltså ovanför allting och över allting. Allâh särskilde emellertid tronen eftersom den är olik alla andra skapelser. Tronen är den bästa och högsta skapelsen. Allâh hyllade Sig själv genom att säga att Han har rest Sig över tronen, det vill höjt Sig över den. Det är dock inte tillåtet att tro att resningen bestod av vidrörning och beröring. Fjärran är Allâh från det! Vare sig innan skapandet av tronen eller efter skapandet av tronen har Allâh varit föremål för förändring, skifte eller begränsning.

Han fördömde dem som sade att Allâh är överallt med Sin essens, ty alla platser är begränsade. Han återberättade från ´Abdur-Rahmân bin Mahdî som berättade att Mâlik sade:

”Allâh har rest Sig över Sin majestätiska tron såsom Han har sagt. Hans kunskap är överallt. Ingenting undkommer den.”

Han såg väldigt allvarligt på den teorin och förkastade den. Han vet alla saker och upprätthåller dem utan blandning och inkarnation. Han är över dem, distanserad från dem.

Ahmad bin Hanbal läste:

وَهُوَ الْقَاهِرُ فَوْقَ عِبَادِهِ

”Han är Härskaren ovanför Sina slavar.”1

إِلَيْهِ يَصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ وَالْعَمَلُ الصَّالِحُ يَرْفَعُهُ

De goda orden stiger upp till Honom och den goda handlingen upphöjer dem.2

يُدَبِّرُ الْأَمْرَ مِنَ السَّمَاء إِلَى الْأَرْضِ ثُمَّ يَعْرُجُ إِلَيْهِ فِي يَوْمٍ كَانَ مِقْدَارُهُ أَلْفَ سَنَةٍ مِّمَّا تَعُدُّونَ

”Han styr skapelsens ordning, från det högsta till det lägsta, och till sist stiger allt upp till Honom under en Dag vars längd, så som ni räknar, är tusen år.”3

يَا عِيسَى إِنِّي مُتَوَفِّيكَ وَرَافِعُكَ إِلَيَّ

”´Îsâ! Jag skall kalla dig till Mig och Jag skall upphöja dig till Mig.”4

يَخَافُونَ رَبَّهُم مِّن فَوْقِهِمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ

”De fruktar sin Herre ovanför dem och gör vad de är befallda att göra.”5

16:61

235:10

332:5

43:55

516:50