4. De forna hedningarnas hädelse

Hedningarna sade som sagt:

مَا نَعْبُدُهُمْ إِلَّا لِيُقَرِّبُونَا إِلَى اللَّهِ زُلْفَى

Vi dyrkar dem just för att de skall föra oss närmare Allâh.”

هَؤُلاء شُفَعَاؤُنَا عِندَ اللّهِ

De är våra medlare inför Allâh.”

De sade inte så för att de ansåg att de skapade och försörjde. Det klargjorde Allâh i Sin väldiga skrift och sade till Sin profet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam):

قُلْ مَن يَرْزُقُكُم مِّنَ السَّمَاء وَالأَرْضِ أَمَّن يَمْلِكُ السَّمْعَ والأَبْصَارَ وَمَن يُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَيُخْرِجُ الْمَيَّتَ مِنَ الْحَيِّ وَمَن يُدَبِّرُ الأَمْرَ فَسَيَقُولُونَ اللّهُ فَقُلْ أَفَلاَ تَتَّقُونَ

Säg: ”Vem förser er med det i himlen och på jorden som ni behöver för er försörjning? Vem har makten över hörsel och syn? Vem låter livet spira ur det som är dött och låter döden stiga fram ur det levande? Och vem styr skapelsens ordning?” På detta kommer de att svara: ”Allâh.” Och du skall säga: ”Skall ni då inte frukta?”1

وَلَئِن سَأَلْتَهُم مَّنْ خَلَقَهُمْ لَيَقُولُنَّ اللَّهُ فَأَنَّى يُؤْفَكُونَ

Och om du frågar dem, vem som har skapat dem, svarar de helt visst: ”Allâh.” Hur förvirrade är inte deras begrepp!”2

وَلَئِن سَأَلْتَهُم مَّنْ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ لَيَقُولُنَّ اللَّهُ قُلِ الْحَمْدُ لِلَّهِ بَلْ أَكْثَرُهُمْ لَا يَعْلَمُونَ

”Och om du frågar dem: ”Vem har skapat himlarna och jorden?” – svarar de helt säkert: ”Allâh.” Säg: ”Allâh ske lov och pris!” Nej, de flesta av dem är okunniga.”3

قُل لِّمَنِ الْأَرْضُ وَمَن فِيهَا إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ سَيَقُولُونَ لِلَّهِ قُلْ أَفَلَا تَذَكَّرُونَ قُلْ مَن رَّبُّ السَّمَاوَاتِ السَّبْعِ وَرَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ سَيَقُولُونَ لِلَّهِ قُلْ أَفَلَا تَتَّقُونَ قُلْ مَن بِيَدِهِ مَلَكُوتُ كُلِّ شَيْءٍ وَهُوَ يُجِيرُ وَلَا يُجَارُ عَلَيْهِ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ سَيَقُولُونَ لِلَّهِ قُلْ فَأَنَّى تُسْحَرُونَ

”Säg: ”Vem tillhör jorden och det som finns på den, om ni verkligen vet?” De kommer att svara: ”Allâh.” Säg: ”Skall ni då inte tänka över?” Säg: ”Vem är Herren över de sju himlarna och den väldiga tronens Herre?” De kommer att säga: ”Allâh.” Säg: ”Skall ni då inte frukta?” Säg: ”Vem är det som har allt herravälde i Sin Hand, som beskyddar och som ingen kan beskydda, om ni vet det?” De kommer att svara: ”Allâh.” Säg: ”Hur har ni då kunnat bli förvillade?”4

Många verser bevisar att de bekräftade att Allâh är Skaparen och Försörjaren som har skapat himlarna och allting annat. Dock hädade de då de bad profeter och rättfärdiga människor om medling och närhet, slaktade för dem, avlade eder för dem och annat. På så vis hädade de. För övrigt visste de att alla skapelser är skapade och försörjda av Allâh (subhânahu wa ta´âlâ). Det var något de tvivelsutan bekräftade. Deras otro handlade som sagt om att be döda om medling och närhet.

Allâh har klargjort hur falskt deras argument är och klarlagt att det är avguderi, otro och villfarelse. Han har tydliggjort att dyrkan, slakten, ederna och åkallan som de ägnar åt dem är större avguderi ehuru de anser att de är skapade och försörjda. I och med att de dyrkade dem, bad dem om hjälp, avlade eder för dem och slaktade för dem, så är handlingen större avguderi.

110:31

243:87

331:25

423:84-89