Sitt inte med folk som beskyller Ahl-us-Sunnah för hårdhet och extremism

Fin karaktär skall visas mot rättfärdiga och bra människor som gör det rätta. Han skall inte vara bekväm med prövade människor. Han skall inte ge dem utrymme eller sitta med dem så att han inte prövas av dem. Framför allt inte om de pratar dåligt, förtalar de bra och beskyller dem för att vara för hårda, extrema och dylikt. Sitt inte med dem:

وَإِذَا رَأَيْتَ الَّذِينَ يَخُوضُونَ فِي آيَاتِنَا فَأَعْرِضْ عَنْهُمْ حَتَّى يَخُوضُواْ فِي حَدِيثٍ غَيْرِهِ وَإِمَّا يُنسِيَنَّكَ الشَّيْطَانُ فَلاَ تَقْعُدْ بَعْدَ الذِّكْرَى مَعَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ

”Om du ser människor ge sig in i en diskussion om Våra budskap, dra dig då ifrån dem till dess de övergår till andra ämnen; och om Djävulen skulle få dig att glömma [detta], stanna då inte i sådana ogudaktiga människors sällskap, då du påmint dig [din plikt].”1

Varje målgrupp skall behandlas som sig bör. Fin karaktär skall visas mot bra och rättfärdiga människor. De onda skall bemötas med undvikande. Han skall vända ryggen åt dem. Han skall inte le mot dem med argumentet att det är fin karaktär. Ty de eskalerar allt eftersom. Sedan säger de att det finns inga problem mellan dem, att han bemöter dem väl och så vidare. Det är inte tillåtet. Om folk ser att han bemöter dem väl, blir de bekväma med dem på grund av honom. Således måste alla människor behandlas som sig bör.

16:68