Kvinnan och hennes blinde lärare

Fråga: Vad tycker ni om att blinda män undervisar flickor i mellanstadium och gymnasium? När de skall läsa upp Qur’ânen måste de läsa långsamt. Vad anser ni om att de förskönar rösten framför dessa män?

Svar: Det är harmlöst att en blind man undervisar flickor så länge han är pålitlig. Annars är det inte tillåtet. I så fall skall han förbjudas från undervisningen.

Får kvinnan titta på honom om han undervisar? Det får hon göra så länge blicken inte är lustfylld. Det är inte förbjudet för kvinnan att titta på en man. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade till Fâtimah bint Qays (radhiya Allâhu ´anhâ):

Genomgå din vänteperiod hemma hos Ibn Umm Maktûm. Han är blind. Du kan ta av dig hos honom.”

Tillika dolde profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) ´Â’ishah (radhiya Allâhu ´anhâ) medan hon stod och tittade på abessiniernas spel i moskén.

Angående Qur’ân-läsning och försköning av röst hos den blinde mannen, så befarar jag prövning. Jag tycker att hon skall läsa långsamt utan att försköna rösten. Det är farligt att en kvinna förskönar sin röst, särskilt om hon är ung. Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade till Sin profets (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) hustrur:

فَلَا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَيَطْمَعَ الَّذِي فِي قَلْبِهِ مَرَضٌ وَقُلْنَ قَوْلًا مَّعْرُوفًا

”Var inte mjuka och tillmötesgående i ert tal så att den som har ett sjukt hjärta fattar begär [till er], men använd ett artigt och vänligt språk som sig bör.”1

Alltså skall hon läsa långsamt utan att försköna rösten.

133:32