Så skall svärföräldrarna kallas

Fråga: Det är vanligt att kalla svärfadern och svärmodern för morbror respektive moster, medan vissa kallar dem för farbror och faster. Vissa bröder har hört dig säga i samband med förklaringen av kapitlet ”an-Nisâ’” att det är förbjudet att kalla dem på det viset. Vad annars skall man säga? Och hur pass stämmer det?

Svar: Svärfadern skall vare sig kallas för morbror eller farbror, ty han är ju inte det ur ett föreskrivet perspektiv. Inte heller är svärmodern moster eller faster. Således skall svärfadern inte kallas för morbror eller farbror och inte heller svärmodern för moster eller faster. De skall kallas såsom de kallas hos de lärda, nämligen som svärföräldrar eller också kallas de för sina namn. För övrigt är det olämpligt att ge folk föreskrivna namn om de inte stämmer in på personerna.

Jag har dock inte sagt att det är förbjudet. Den som har hört mig säga att det är olämpligt har förmodligen förstått att jag syftar på förbud. Det är bättre att kalla folk för deras riktiga och föreskrivna titlar. Därför förbjöd profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) att ´Ishâ’ kallas för ´Atamah och sade:

Låt inte beduinerna överrumpla er om er ´Ishâ’-bön. Den kallas för ´Ishâ’ i Allâhs skrift.”

Han (ta´âlâ) sade:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لِيَسْتَأْذِنكُمُ الَّذِينَ مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ وَالَّذِينَ لَمْ يَبْلُغُوا الْحُلُمَ مِنكُمْ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ مِن قَبْلِ صَلَاةِ الْفَجْرِ وَحِينَ تَضَعُونَ ثِيَابَكُم مِّنَ الظَّهِيرَةِ وَمِن بَعْدِ صَلَاةِ الْعِشَاء ثَلَاثُ عَوْرَاتٍ لَّكُمْ

Troende! Vid tre tillfällen [under dagen] bör ni inte låta dem som ni rättmätigt besitter och dem som ännu inte uppnått manbar ålder, [få tillträde till er person] utan att först begära tillstånd: före gryningsbönen, då ni under middagshettan lättar på er klädsel och efter kvällsbönen, tre tillfällen då ni inte behöver skyla er kropp.”1

Han sade inte ´Atamah. Alltså förbjöd profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) att vi kallar bönen för ord som inte är föreskrivna.

124:58