Barnuppfostran är viktigare än pengarna

Fråga: Vissa fäder är så pass upptagna med sina arbeten att de hinner inte fråga barnen om deras skolgång eller sällskap. Anses de försumma deras rättigheter?

Svar: De säger att de är upptagna med sina arbeten. Deras barn är ett av deras största arbeten. Deras ansvar för barnen är större än ansvaret för arbetet. Vad vill de uppnå med sina affärer? Försörja sig själva och sina familjer. Det är en materiell försörjning. Hjärtats och själens försörjning och att förse barnen med tro och goda handlingar är emellertid viktigare. Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”När människan dör upphör hennes handlingar bortsett från tre stycken; en pågående välgörenhet, en gagnande kunskap eller en rättfärdig son som ber för henne.”

Det rättfärdiga barnet gagnar sina föräldrar när de lever och när de har dött. Barnet är viktigare än pengarna. Om personen är mycket rik så kan han ha ett par arbetare som sköter hans affärer. Annars säger Allâh:

وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا  وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ

”Allâh visar var och en som fruktar Honom en utväg ur [alla svårigheter] och sörjer för honom på ett sätt som han inte kan förutse; och den som litar till Allâh behöver inget annat [stöd].”1

165:2-3