Mannen måste kontrollera sin familj

Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) har ålagt oss att ansvara för våra familjer och se efter dem. Allâh (´azza wa djall) sade:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ

”Troende! För er egen skull och för deras som står er nära bör ni frukta den Eld som har människor och stenar till bränsle.”1

Vår profet Muhammad (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Mannen är en herde över sin familj och han ansvarar för den.”

Vem är det som kommer att fråga honom om hans familj? Allâh (´azza wa djall). Det kommer att vara på Domedagen då förhöret är oundvikligt. Mannen i hemmet är ålagd att ha koll på sina fruar, söner, döttrar och andra. Hur bra den än är så är de utsatta för fara, försummelse och tankspriddhet. Om mannen har koll på dem och kontrollerar deras tillstånd, kommer det att uppstå en kärlek och ett närmade mellan dem. De flesta försummar sina barn, såväl söner som döttrar, idag. De frågar inte var de tar vägen. De frågar inte vem de umgås med. De frågar inte vem deras vänner är. De frågar inte efter deras läxor. Det är fel.

166:6