Vi har mer rätt att tvivla än Ibrâhîm

Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

وَإِذْ قَالَ إِبْرَاهِيمُ رَبِّ أَرِنِي كَيْفَ تُحْيِي الْمَوْتَى قَالَ أَوَلَمْ تُؤْمِن قَالَ بَلَى وَلَكِن لِّيَطْمَئِنَّ قَلْبِي قَالَ فَخُذْ أَرْبَعَةً مِّنَ الطَّيْرِ فَصُرْهُنَّ إِلَيْكَ ثُمَّ اجْعَلْ عَلَى كُلِّ جَبَلٍ مِّنْهُنَّ جُزْءًا ثُمَّ ادْعُهُنَّ يَأْتِينَكَ سَعْيًا وَاعْلَمْ أَنَّ اللّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ

[Minns också] Ibrâhîm som sade: ”Herre! Visa mig hur Du återuppväcker de döda.” Han frågade: ”Tror du då inte?” Han svarade: ”Jo, jag tror, men jag vill att mitt hjärta skall få ro.” Han sade: ”Tag fyra [slag av] fåglar och lär dem att känna din röst. Sätt så ut dem, några på varje berg [runt omkring], och ropa sedan på dem, så skall de genast återvända till dig. Och var förvissad om att Allâh är allsmäktig, vis.”1

Om någon undrar om Ibrâhîm tvivlade och vad betyder profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) ord:

”Vi har mer rätt att tvivla än Ibrâhîm.”2?

så tvivlade inte Ibrâhîm alls. Allting handlade om att han ville se med egna ögon den underrättning och bevisning som han redan trodde på. Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Vi har mer rätt att tvivla än Ibrâhîm.”

Han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade det utav ödmjukhet. Det vill säga vi är lägre än han och har mer rätt till tvivel än han; hur skulle Ibrâhîm tvivla om inte vi tvivlar?

12:260

2al-Bukhârî (3/78) och Muslim (1/133).