20. Tillstånd som påminner om blödningar

Kvinnan kan råka ut för faktorer som orsakar att blod kommer ut ur hennes slida. Exempel på dessa faktorer är en livmodersoperation. Den består av två typer:

Den första: Hon vet att hon inte kan få sin månadscykel mer efter operationen därför att hon har opererat bort livmodern eller äggstockarna. Den här kvinnan har inte samma domar som kvinnan med blödningarna; hon har samma domar som den rena kvinnan som får gulaktiga och grumliga utsöndringar och flytningar. Hon skall därmed fortsätta be, fasta och ha samlag. Hon behöver inte bada för det blodet. Dock måste hon tvätta sig inför varje bön och stoppa blödningen med tyg eller liknande så att inte blodet läcker. Sedan tvår hon sig till bönen. Det skall hon göra först när bönetiden har gått in om bönen har en speciell tid liksom de fem bönerna. Annars, som i samband med oinskränkta frivilliga böner, tvår hon sig när hon vill be.

Den andra: Hon vet inte att hon inte kan få sin månadscykel mer efter operationen; det är faktiskt möjligt att hon får den. Den här kvinnan har samma dom som kvinnan med blödningarna. Beviset för det är profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) ord till Fâtimah bint Abî Hubaysh:

”Det är en ven och ingen menstruation. När din månadsperiod kommer skall du sluta be.”1

Från profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) ord ”När din månadsperiod kommer” förstår man att blödningars dom berör endast kvinnan som kan få sin månadscykel. Men om kvinnan inte kan få sin månadscykel, så är hennes blod från en brusten ven oavsett vad.

1al-Bukhârî (306).