Alla rusdrycker och spel är förbjudna

Allâh (´azza wa djall) sade:

يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ قُلْ فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَآ أَكْبَرُ مِن نَّفْعِهِمَا وَيَسْأَلُونَكَ مَاذَا يُنفِقُونَ قُلِ الْعَفْوَ كَذَلِكَ يُبيِّنُ اللّهُ لَكُمُ الآيَاتِ لَعَلَّكُمْ تَتَفَكَّرُونَ

”De frågar dig om rusdrycker och spel om pengar. Säg: ”Det ligger svår synd i bådadera men [också] något som kan vara människan till nytta. Det onda de medför är dock större än den nytta de kan ge.” Och de frågar dig vad de bör ge åt andra. Säg: ”Det som överstiger vars och ens behov.” Så klargör Allâh [Sina] budskap för er för att ni skall tänka över [dem].”1

Rusdrycker (خمر) är allt berusande. De kallas för det för att de täcker (يخامر) ens hjärna. Därför säger man att slöjan (خمار) täcker huvudet. ´Umar (radhiya Allâhu ´anh) sade:

”Rusdrycker är allt som täcker hjärnan.”

Det är Ahl-ul-Hadîths bevis för att allt berusande är rusdrycker.

Spel om pengar är hasardspel. Ibn Mas´ûd (radhiya Allâhu ´anh) sade:

”Låt tärningsspel vara; de är hasardspel.”

Ibn Sîrîn sade:

”Allt som spelas är hasardspel inklusive när barnen spelar kulor.”

12:219