Kvinna blir ren innan Fadjr

Fråga: Vad är domen för kvinnans fasta om hennes månadsperiod upphör innan Fadjr men att hon badar efter Fadjr?

Svar: Om en kvinna är säker på att hon har blivit kvitt sin månadsperiod en enda minut innan Fadjr måste hon börja fasta om det är Ramadhân. Hennes fasta den dagen är korrekt eftersom hon inledde fastan i ett rent tillstånd. Det spelar ingen roll att hon badade först efter Fadjr. Det påverkar inget på samma sätt som det inte påverkar mannen som badar efter utlösning eller våta drömmar efter Fadjr. Även hans fasta är korrekt.

Härmed vill jag passa på att påminna om en annan kvinnorelaterad sak. Vissa kvinnor tror att om de får sin månadsperiod innan de hinner be ´Ishâ’ så är den gångna dagens fasta ogiltig. Det saknar grund. Om hon får sin månadsperiod en enda minut efter solnedgången så är hennes fasta giltig.