324. Spridning av oanständiga rykten

´Allâmah Zayd bin Muhammad al-Madkhalî (d. 1435)

´Awn-ul-Ahad as-Samad Sharh al-Adab al-Mufrad (1/363)

al-Bukhârî (rahimahullâh) sade:

324 – Muhammad berättade för oss: Muhammad bin al-Muthannâ berättade för oss: Wahb bin Djarîr berättade för oss: Min fader berättade för oss: Jag hörde Yahyâ bin Ayyûb, från Yazîd bin Abî Habîb, från Marthad bin ´Abdillâh, från Hassân bin Kurayb, från ´Alî bin Abî Tâlib (radhiya Allâhu ´anh) som sade:

”Den som talar oanständigt och den som sprider oanständigheten är jämlika i synd.”1

FÖRKLARING

Den som sprider oanständighet syndar stort. Den som älskar att höra sådant och sprida det vidare syndar också. I Givmilda Qur’ânen står det:

إِنَّ الَّذِينَ يُحِبُّونَ أَن تَشِيعَ الْفَاحِشَةُ فِي الَّذِينَ آمَنُوا لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ

De som gärna ser att skamligt förtal sprids mot de troende har ett plågsamt straff att vänta i denna värld och i det kommande livet. – Allâh vet, men ni vet inte.”2

Ingen får sprida oanständigheter. Dock är det inte förbjudet att sätta stopp för oanständiga muslimer, oavsett deras kön. Den som handlar oanständigt ska inte lämnas ifred. Lämnas han ifred blir han bara värre och vållar andra skada. Dessutom förargar det Allâh (tabârak wa ta´âlâ). Allâh hatar oanständighet och oanständiga människor. Den person som måste döljas är den troende som har syndat och sedan ångrat sig för sin synd och bett Allâh om förlåtelse för den; hans synder får inte spridas vidare. Han måste döljas. Dock ska en person som är genomsyrad av synder, som han dessutom gör öppet, inte låtas vara i ett islamiskt land. Han måste förhindras så att inte hans ondska smittar av sig.

1God berättarkedja.

224:19