185. al-Qummîs första förvrängning av Yûnus

´Allâmah Rabî´ bin Hâdî al-Madkhalî

al-Intisâr li Kitâb-il-´Azîz al-Djabbâr, sid. 256-257

al-Qummî sade:

”Hans ord:

إَنَّ الَّذِينَ لاَ يَرْجُونَ لِقَاءنَا

”De som inte ser fram mot mötet med Oss…”

betyder att de inte tror.

وَرَضُواْ بِالْحَياةِ الدُّنْيَا وَاطْمَأَنُّواْ بِهَا وَالَّذِينَ هُمْ عَنْ آيَاتِنَا غَافِلُونَ

”… och som är nöjda med detta liv och slår sig till ro med detta, och de som ställer sig likgiltiga till Våra budskap.”1

Budskapen åsyftar Troendes ledare och imamerna. Beviset för det är att Troendes ledare sade: ”Allâh har inget större budskap än mig.”2

Detta bevisar bara att inte ens judar och nasaréer klarar av att förvränga Allâhs skrift som mystiska Râfidhah kan. Budskapen i versen syftar på de universella budskapen. Dessförinnan hade Allâh sagt att Han har skapat himlarna och jorden under sex dagar, rest Sig över tronen och att Han styr skapelsens ordning. Han berättade hur Han skapade solen som ett bländande ljus och månen som ett sken, klargjorde visdomen bakom det och sade:

هُوَ الَّذِي جَعَلَ الشَّمْسَ ضِيَاء وَالْقَمَرَ نُورًا وَقَدَّرَهُ مَنَازِلَ لِتَعْلَمُواْ عَدَدَ السِّنِينَ وَالْحِسَابَ مَا خَلَقَ اللّهُ ذَلِكَ إِلاَّ بِالْحَقِّ يُفَصِّلُ الآيَاتِ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ إِنَّ فِي اخْتِلاَفِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ وَمَا خَلَقَ اللّهُ فِي السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ لآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَتَّقُونَ إَنَّ الَّذِينَ لاَ يَرْجُونَ لِقَاءنَا وَرَضُواْ بِالْحَياةِ الدُّنْيَا وَاطْمَأَنُّواْ بِهَا وَالَّذِينَ هُمْ عَنْ آيَاتِنَا غَافِلُونَ

“Det är Han som skapade solen som ett bländande ljus och månen som ett sken, och som har fastställt dess faser, så att ni kan räkna åren och mäta. Allâh har inte skapat detta utan en plan och ett syfte. Han framställer budskapen fast och klart för de insiktsfulla. I växlingen mellan natt och dag, och i allt vad Allâh har skapat i himlarna och på jorden, ligger i sanning budskap till dem som fruktar Honom. De som inte ser fram mot mötet med Oss och som är nöjda med detta liv och slår sig till ro med detta, och de som ställer sig likgiltiga till Våra budskap.”3

Med andra ord syftar budskapen på de som de otrogna ställer sig likgiltiga till. Allâh berättar hur bara kunniga och förnuftiga människor begriper dessa budskap i kontrast till de vantrogna som Allâh sade om:

إَنَّ الَّذِينَ لاَ يَرْجُونَ لِقَاءنَا وَرَضُواْ بِالْحَياةِ الدُّنْيَا وَاطْمَأَنُّواْ بِهَا وَالَّذِينَ هُمْ عَنْ آيَاتِنَا غَافِلُونَ أُوْلَئِكَ مَأْوَاهُمُ النُّارُ بِمَا كَانُواْ يَكْسِبُونَ

“De som inte ser fram mot mötet med Oss och som är nöjda med detta liv och slår sig till ro med detta, och de som ställer sig likgiltiga till Våra budskap. de skall ha sin hemvist i Elden för deras handlingar.”4

De som betror dessa budskap och efterlever Muhammads (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) budskap skiljer sig från de otrogna som ignorerar dessa budskap. De som förvränger Qur’ânen för att kunna främja Ibn Saba’s dogm om ledarskapet och tolkar budskapen som Troendes ledare och att han ska ha sagt att han är Allâhs största budskap, ljuger tvivelsutan mer än vad dessa i versen likgiltiga människor gör. Vi frågar denne mystiker om ´Alî är det största budskapet av alla Allâhs budskap inklusive Allâhs tron och fotpall, himlarna, jorden och allt vad de rymmer samt paradiset och helvetet och allt vad de rymmer. Jag tror inte att ens hinduer och antika greker med alla sina legender når upp till den nivå som denne mystiker och hans hedniska jämlikar befinner sig på.

110:8

2Tafsîr al-Qummî (1/309).

310:5-8

410:8-9