96. Räcker inte att kvinnan är täckt

Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî (d. 1420)

Djilbâb-ul-Mar’ah al-Muslimah, sid. 157-158

Shaykh-ul-Islâm Ibn Taymiyyah (rahimahullâh) sade:

”Inte heller räcker det att kvinnan bara är täckt om hennes klädsel inte skiljer sig från mannens dito. Skillnaden mellan herr- och damkläder är alltså också ett mål. Om män och kvinnor skulle välja att täcka sig likadant så att de liknar varandra, skulle de förbjudits det. Allâh (ta´âlâ) klargör det målet när Han säger:

يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُل لِّأَزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاء الْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِن جَلَابِيبِهِنَّ ذَلِكَ أَدْنَى أَن يُعْرَفْنَ فَلَا يُؤْذَيْنَ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَّحِيمًا

”Profet! Säg till dina hustrur och dina döttrar – och till troendes kvinnor – att de noga sveper om sig sina ytterplagg; på så sätt blir de lättare igenkända och undgår att bli ofredade. Allâh är ständigt förlåtande, barmhärtig.”1

Han poängterade att det är ett syfte att kvinnan ska igenkännas via sin klädsel. Således sade profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam):

”Må Allâh förbanna kvinnor som efterliknar män och män som efterliknar kvinnor.”

Han förknippade domen med liknelse och de båda könens efterliknelse av varandra. Denna princip har jag klargjort i ”Iqtidhâ’-us-Sirât al-Mustaqîm Mukhâlafatu Ashâb-il-Djahîm”.”2

133:59

2al-Kawâkib (93/132-134) av Ibn ´Urwah al-Hanbalî.