Allâhs straff är värre än prövningar

´Allâmah Ahmad bin Yahyâ an-Nadjmî (d. 1429)

Wa annâ hâdha Sirâtî Mustaqîmâ, sid. 75

Fråga: Vissa religiösa ungdomar kan var stabila så länge de är med bra och rättfärdiga människor, men så fort de återvänder hem och råkar ut för några prövningar blir de labila. Måhända orsakar prövningar deras avvikelse. Kan ni förklara det?

Svar: Detta har Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) förklarat för oss framför allt när Han säger:

أَحَسِبَ النَّاسُ أَن يُتْرَكُوا أَن يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ وَلَقَدْ فَتَنَّا الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ فَلَيَعْلَمَنَّ اللَّهُ الَّذِينَ صَدَقُوا وَلَيَعْلَمَنَّ الْكَاذِبِينَ

”Tror människorna att de efter att ha förklarat ”Vi tror” skall lämnas i fred utan att få utstå prövningar. Men Vi satte deras föregångare på prov för att Allâh skall veta vilka de sanna och uppriktiga är och Han vet vilka som ljuger.”1

وَمِنَ النَّاسِ مَن يَقُولُ آمَنَّا بِاللَّهِ فَإِذَا أُوذِيَ فِي اللَّهِ جَعَلَ فِتْنَةَ النَّاسِ كَعَذَابِ اللَّهِ

BLAND människorna finns de som säger “Vi tror på Allâh”; men när de lider orätt för sin tro ser de i människornas förföljelser ett Allâhs straff.”2

Dessa prövningar är till för att filtrera dig; är du stabil eller tillhör du den målgrupp som blåser iväg med vinden? Om du lämnar din dogm och din religion ska du veta att du kommer att drabbas av Allâhs straff som är värre och svårare än alla prövningar. Ha därför tålamod och vet att den slutgiltiga destinationen tillkommer de gudfruktiga.

129:2-3

229:10