91. Vallfärdande kvinnas täckta ansikte

Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî (d. 1420)

Djilbâb-ul-Mar’ah al-Muslimah, sid. 154-155

Shaykh-ul-Islâm Ibn Taymiyyah (rahimahullâh) sade:

De lärde har delade åsikter huruvida kvinnans ansikte är som mannens huvud eller kropp. Ahmad och andra har två åsikter i sakfrågan. De som anser att hennes ansikte är som mannens huvud befaller henne att täcka ansiktet med tyg utan att det vidrör ansiktet, precis som mannen skuggar sitt huvud med tyg utan att det vidrör hans huvud. Den som anser att hennes huvud är som mannens händer – vilket är korrekt – förbjuder inte henne från att täcka ansiktet, utan bara från att bruka Niqâb liksom hon har blivit förbjuden från att bruka handskar. På samma sätt får män inte ha på sig skjortor, byxor (سراويل) och dylikt. Samma dom har Burqu´ och annat som är tillverkat i ansiktstäckande syfte. Det är som att den sovande täcker huvudet med exempelvis täcke eller händer med ärmar. Hon förbjuds alltså inte från sådant.”1

1al-Kawâkib (93/132-134) av Ibn ´Urwah al-Hanbalî.