82. Sjal och leggings

Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî (d. 1420)

Djilbâb-ul-Mar’ah al-Muslimah, sid. 133-134

Enligt Shâfi´iyyahs åsikt är det tillåtet för dagens kvinnor att gå ut i åtsittande och trånga kläder som avslöjar deras former i detalj. Sådana kläder kan vara så avslöjande att den som ser dem från långt håll kan tro att de är nakna. Ta till exempel strumpbyxor som blottar vadernas och lårens former och förskönar dem ytterligare, eller till och med shorts som avslöjar lårens former. Enligt dem får en kvinna lov att gå ut på det viset, ty hennes hudfärg är täckt om än strumporna har en vackrare färg än hennes hudfärg. Vilken muslim kan tillåta något sådant idag? Bara detta bevisar att man måste begrunda bevis och överge efterapning.

I samma veva passar jag på att säga att många troende tjejer nöjer sig med att täcka huvud och byst samtidigt som de har på sig åtsittande och korta kläder som hamnar i höjd med vaderna. Eller också täcker de nedre halvan av underkroppen med strumpbyxor så att de ser än vackrare ut. Kanske ber de också i den klädseln. Därför måste de se till att täcka sig till fullo liksom Allâh (ta´âlâ) har befallt dem, och rätta sig efter de följeslagerskor som rev sönder sina filtar för att täcka sina huvuden i samband med att Allâh befallde beslöjning. Vi kräver inte att de ska riva sönder något, bara att de klär sig i långa och vida kläder så att de täcker allt som Allâh har befallt. Jag har sett hur många tjejer låter sig luras av så kallade kvinnliga kallare. De kännetecknas av korta klänningar i höjd med vaderna och strumpor som avslöjar smalbenens former. Därtill har de sjalar på sina huvuden och inte alls ytterplagg på slöjorna, vilket som sagt påbjuds i Qur’ânen. Dessa kvinnor förstår inte att de hamnar under Allâhs ord:

الَّذِينَ ضَلَّ سَعْيُهُمْ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَهُمْ يَحْسَبُونَ أَنَّهُمْ يُحْسِنُونَ صُنْعًا

”De som har inriktat hela sin strävan på det jordiska och ändå tror att de har levt ett gott och rättskaffens liv.”1

Jag råder uppriktiga kvinnor att inte välja bort Qur’ânen och Sunnah för någon sekt eller någon manlig Shaykh, än mindre för en kvinnlig sådan. Allâh (´azza wa djall) sade:

اتَّبِعُواْ مَا أُنزِلَ إِلَيْكُم مِّن رَّبِّكُمْ وَلاَ تَتَّبِعُواْ مِن دُونِهِ أَوْلِيَاء قَلِيلاً مَّا تَذَكَّرُونَ

”Följ det som har uppenbarats för er av er Herre, och följ inte beskyddare i Hans ställe.” – Men det är sällan ni ägnar någon eftertanke.”2

118:104

27:3