97. Galen eller otrogen

Imâm ´Abdul-´Azîz bin ´Abdillâh bin Bâz (d. 1420)
at-Ta´lîqât ´alâl-Fatwâ al-Hamawiyyah al-Kubrâ, sid. 161-162

Shaykh-ul-Islâm Ibn Taymiyyah (rahimahullâh) sade:

Han sade:

”Den som säger sig ha kunskap om skapelsernas positioner och nivåer hos Allâh utan en föregående uppenbarelse från sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam), utesluts ur religionen. Den som påstår att han vet vad Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade, har ådragit Allâhs vrede över sig. Den som hävdar att han vet hur skapelserna kommer att sluta och dö utan en föregående uppenbarelse från Allâh eller Hans sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam), har ådragit Allâhs vrede över sig.”

KOMMENTARER

Författaren (rahimahullâh) har rätt. Den som påstår att han har vetskap om skapelsernas angelägenheter och deras positioner och nivåer hos Allâh, utan belägg från en uppenbarelse för det han säger, är vilsen, vilseledande, otrogen och kättare. Ty han hävdar kunskap om det dolda. Detsamma gäller den som säger sig veta när folk ska dö och uppstå – det är avfall från islam. Allâh (ta´âlâ) sade ju:

قُل لَّا يَعْلَمُ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ الْغَيْبَ إِلَّا اللَّهُ

”Säg: ”Ingen i himlarna eller på jorden har kunskap om det dolda frånsett Allâh.”1

Han (tabârak wa ta´âlâ) sade till Sin profet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam):

قُل لاَّ أَمْلِكُ لِنَفْسِي نَفْعًا وَلاَ ضَرًّا إِلاَّ مَا شَاء اللّهُ وَلَوْ كُنتُ أَعْلَمُ الْغَيْبَ لاَسْتَكْثَرْتُ مِنَ الْخَيْرِ وَمَا مَسَّنِيَ السُّوءُ إِنْ أَنَاْ إِلاَّ نَذِيرٌ وَبَشِيرٌ لِّقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ

”Säg: ”Jag kan inte uppnå förmåner för mig själv eller avvärja ett ont – ingenting utom det som Allâh vill. Men om jag hade haft kännedom om det dolda, skulle jag helt säkert ha kunnat uppnå mycket av detta livets goda och jag skulle ha undgått allt ont. Jag är bara en varnare och förkunnare av hoppets budskap till människor som vill tro.”2

Den som påstår att han har uppsyn över skapelsen, att han är anförtrodd skapelsen eller att han vet när skapelserna ska dö och var de ska hamna i efterlivet, är antingen galen och sinnessjuk eller också en otrogen kättare och avfälling. Vissa Sûfiyyah tror på dessa konstigheter som medför katastrofer och prövningar.

127:65

27:188