9. Måste strumporna täcka hela fötterna?

Fråga 9: Vissa lärda sätter villkoret att strumporna och läderstrumporna skall täcka av foten det som är obligatoriskt att tvätta för att det skall vara tillåtet att stryka på dem. Stämmer det?

Svar: Det villkoret stämmer inte därför att det saknar bevis. Så länge fotbeklädnaden kallas för ”läderstrumpor” eller ”strumpor” så är det tillåtet att stryka på dem. Sunnah tillåter en oinskränkt strykning på läderstrumporna. Det som Sharî´ah nämner oinskränkt får inte inskränkas utan bevis i Qur’ânen, Sunnah, samstämmigheten eller den korrekta analogin.

Utmed det är det tillåtet att stryka på ihåliga läderstrumpor och tunna läderstrumpor. Många följeslagare var fattiga. Oftast är de fattigas läderstrumpor ihåliga. Om fallet var sådant i princip eller ofta på sändebudets (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) tid utan att han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) poängterade det, så betyder det att det inte är något villkor. Syftet med läderstrumporna är inte att de skall täcka huden; syftet är att de skall värma och nytta fötterna. Anledningen att det är tillåtet att stryka på läderstrumporna är besväret i att ta av dem. I det fallet spelar det ingen roll om strumporna är tunna eller tjocka, ihåliga eller hela. Poängen ligger i att så länge de heter ”läderstrumpor” så är det tillåtet att stryka på dem.