89. Vägen över helvetet

Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Bayân-ul-Ma´ânî fî Sharh Muqaddimati Ibn Abî Zayd al-Qayrawânî, sid. 69

Abû Muhammad ´Abdullâh bin Abî Zayd al-Qayrawânî (radhiya Allâhu ´anh) sade:

Vägen är sann. Slavarna kommer att gå över den i enlighet med sina handlingar. De räddade från helvetets eld kommer att variera i farten över den. Andra kommer att falla i det till följd av sina handlingar.

FÖRKLARING

Vägen över helvetet är en annan fasa på Domedagen. Vägen är en bro och är tunnare än ett hårstrå och vassare än ett svärd. Människorna kommer att gå över den i enlighet med sina handlingar. Vissa passerar den som blixten, andra som vinden, åter andra som snabba hästar, somliga går över den, några kryper över den och åter några dras ned i helvetet. Allâh (ta´âlâ) sade:

فَوَرَبِّكَ لَنَحْشُرَنَّهُمْ وَالشَّيَاطِينَ ثُمَّ لَنُحْضِرَنَّهُمْ حَوْلَ جَهَنَّمَ جِثِيًّا ثُمَّ لَنَنزِعَنَّ مِن كُلِّ شِيعَةٍ أَيُّهُمْ أَشَدُّ عَلَى الرَّحْمَنِ عِتِيًّا ثُمَّ لَنَحْنُ أَعْلَمُ بِالَّذِينَ هُمْ أَوْلَى بِهَا صِلِيًّا وَإِن مِّنكُمْ إِلَّا وَارِدُهَا

Vid din Herre! Vi skall förvisso samla dem liksom djävlarna och Vi skall släpa dem på knäna fram till helvetets rand. Sedan skall Vi från varje grupp dra fram dem som gick längst i sitt trots mot den Nåderike; det är nämligen Vi som bäst vet vilka som är mest förtjänta av att svedas av dess lågor. Det finns ingen bland er som inte når dithän.”

Ingen av er ska slippa Elden. Det vill säga passagen över Vägen. Alla ska gå över den, både troende och otrogna:

كَانَ عَلَى رَبِّكَ حَتْمًا مَّقْضِيًّا ثُمَّ نُنَجِّي الَّذِينَ اتَّقَوا وَّنَذَرُ الظَّالِمِينَ فِيهَا جِثِيًّا

”Det är din Herres fasta beslut. Därefter skall Vi föra dem i säkerhet som fruktade. Men de orättfärdiga lämnar Vi kvar där, hukande på sina knän.”1

Passagen över Vägen är alltså en av Domedagens händelser. Författaren (rahimahullâh) sade:

Vägen är sann.”

Det vill säga att den måste betros, ty den bevisas med versen:

وَإِن مِّنكُمْ إِلَّا وَارِدُهَا

Det finns ingen bland er som inte når dithän.”

Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) har lovat att hela skapelsen ska nå Elden; de troende kommer att förskonas från den till följd av sina handlingar, medan de otrogna kommer att hamna i den. Ty de saknar rättfärdiga handlingar som för dem över Vägen.

119:68-72