86. Vem har rätt till enighet, gehör och lydnad?

Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

al-Adjwibah al-Mufîdah ´an As’ilat-il-Manâhidj al-Djadîdah, sid. 213-214

Kompilering och kommentarer: Shaykh Djamâl bin Furahyân al-Hârithî

Fråga 86: Vem har rätt till enighet, gehör och lydnad?

Svar: Det är makthavare bland ledare och lärde som den muslimska allmänheten ska lyssna till och lyda, förutsatt att det inte handlar om synd mot Allâh. Allâh (ta´âlâ) sade:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ أَطِيعُواْ اللّهَ وَأَطِيعُواْ الرَّسُولَ وَأُوْلِي الأَمْرِ مِنكُمْ

”Troende! Lyd Allâh och lyd sändebudet och dem bland er åt vilka myndighet och ansvar anförtrotts.”1

När muslimska makthavare åtlyds uppnås enighet och splittring hävs. Däremot är det otillåtet att lyssna till skvallrare och hycklare2. Allâh (ta´âlâ) sade:

يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ اتَّقِ اللَّهَ وَلَا تُطِعِ الْكَافِرِينَ وَالْمُنَافِقِينَ إِنَّ اللَّهَ كَانَ عَلِيمًا حَكِيمًا

”PROFET! Frukta Allâh och gör inga eftergifter för de otrogna och för hycklarna! Allâh är allvetande, vis.”3

وَلَا تُطِعْ كُلَّ حَلَّافٍ مَّهِينٍ هَمَّازٍ مَّشَّاء بِنَمِيمٍ مَنَّاعٍ لِّلْخَيْرِ مُعْتَدٍ أَثِيمٍ

”Och lyssna inte till den som är färdig att svära på allt och springer med skvaller och illvilligt förtal, som motarbetar det goda, överträder alla förbud, syndar…”4

14:59

2Sådan lydnad påminner om den som praktiseras idag mellan politiska grupper och sekter och deras anhängare. Anhängarna lovar sina sekter och partier trohetseder varför de aldrig avviker från deras normer samtidigt som de trotsar makthavaren. Det finns människor som sprider dessa sekteriska och innovativa trohetseder. Mannen bakom föreläsningen ”al-Islâm wal-Hizbiyyah” sade:

”Angående trohetseder som lovas islamiska grupper, tycker jag att de är åtminstone föraktfulla eftersom de påminner om eder. Det är min personliga slutsats som jag inte påtvingar någon att anamma.”

333:1

468:10-12