86. De bästa troende

´Allâmah Zayd bin Muhammad al-Madkhalî (d. 1435)

at-Ta´lîqât al-Mukhtasarah al-Yasîrah ´alâl-´Aqîdah at-Tahâwiyyah ash-Shahîrah, sid. 90

Abû Dja´far at-Tahâwî (rahimahullâh) sade:

83 – Alla troende är den Nåderikes förtrogna vänner. De bästa inför Allâh är de lydigaste och följsammaste mot Qur’ânen.

FÖRKLARING

De troende är de som betror allt av religionen och tar avstånd från lydnad till Satan, hans kall och hans vilseledning. Alla troende är den Nåderikes förtrogna vänner, ty Allâh (´azza wa djall) sade:

أَلا إِنَّ أَوْلِيَاء اللّهِ لاَ خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلاَ هُمْ يَحْزَنُونَ الَّذِينَ آمَنُواْ وَكَانُواْ يَتَّقُونَ

Helt visst skall de som är nära Allâh aldrig känna fruktan och ingen sorg skall tynga dem, de som tror och fruktar.”1

اللّهُ وَلِيُّ الَّذِينَ آمَنُواْ يُخْرِجُهُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّوُرِ وَالَّذِينَ كَفَرُواْ أَوْلِيَآؤُهُمُ الطَّاغُوتُ يُخْرِجُونَهُم مِّنَ النُّورِ إِلَى الظُّلُمَاتِ أُوْلَئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ

”Allâh är de troendes Beskyddare. Han leder dem ut ur mörkret till ljuset. Men de otrogna har överskridelse till beskyddare som leder dem ut ur ljuset till mörkret. De har Elden till arvedel och där skall de förbli till evig tid.2

De bästa inför Allâh är de lydigaste och följsammaste mot Qur’ânen. Med andra ord är de troende inte alls jämlika. De varierar stort, både sett till trons grund och till dess perfektion. De mest belönade och älskade av Allâh (´azza wa djall) är de som bäst och fullkomligast lyder Honom och följer Givmilda Qur’ânen genom att efterleva dess påbud och undvika dess förmening, förlova dess förlovning och förbjuda dess förbud samt praktisera dess moral och etik. Ty Qur’ânen är Allâhs raka väg; den som tar tag i den, följer den som sig bör, begriper dess betydelse och handlar därefter, för Allâh honom till Sitt välbehag och paradisets lustgårdar.

110:62-63

22:257