81 – Efter Uppståndelsen kommer människorna att vedergällas och ställas inför rätta

Efter Uppståndelsen kommer de att stå ansvariga och belönas i enlighet med sina gärningar. Beviset är Hans (ta´âlâ) ord:

وَلِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ لِيَجْزِيَ الَّذِينَ أَسَاؤُوا بِمَا عَمِلُوا وَيَجْزِيَ الَّذِينَ أَحْسَنُوا بِالْحُسْنَى

”Allt det som himlarna rymmer och allt det som jorden bär tillhör Allâh; Han kommer att straffa dem som gör ont i enlighet med deras handlingar och belöna dem som gör gott med det högsta goda.” (53:31)

 


FÖRKLARING

 

Efter Uppståndelsen kommer människorna att vedergällas och ställas inför rätta för sina handlingar. Gjorde de gott, får de gott, och gjorde de ont, får de ont. Allâh (tabârak wa ta´âlâ) sade:

فَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْرًا يَرَهُ وَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرًّا يَرَهُ

”Och den som har gjort så litet som ett stoftkorns vikt av gott skall se det, och den som har gjort så litet som ett stoftkorns vikt av ont skall se det” (99:7-8)

وَنَضَعُ الْمَوَازِينَ الْقِسْطَ لِيَوْمِ الْقِيَامَةِ فَلَا تُظْلَمُ نَفْسٌ شَيْئًا وَإِن كَانَ مِثْقَالَ حَبَّةٍ مِّنْ خَرْدَلٍ أَتَيْنَا بِهَا وَكَفَى بِنَا حَاسِبِينَ

”På Uppståndelsens dag skall Vi ställa fram rättvisande vågar och ingen skall då lida den minsta orätt. Allt, till och med det som väger så litet som ett senapskorn, skall Vi dra fram i ljuset. Det är Vi som bäst håller räkning på allt.” (21:47)

مَن جَاء بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا وَمَن جَاء بِالسَّيِّئَةِ فَلاَ يُجْزَى إِلاَّ مِثْلَهَا وَهُمْ لاَ يُظْلَمُونَ

”Den som på Räkenskapens dag för med sig en god handling skall belönas tiofalt, men den som för med sig en dålig handling skall bara straffas med vad som motsvarar denna handling och ingen orätt skall tillfogas dem.” (6:160)

Att en god handling belönas tiofalt upp till sjuhundra gånger är en stor gåva och ynnest från Allâh (subhânahu wa ta´âlâ). Han förärar Sig först över tjänaren med den goda handlingen, för att därefter förära Sig över honom med denna vida och stora belöning. Vad gäller den dåliga handlingen, avlönas den i enlighet med handlingen utan att straffet blir större. Han (ta´âlâ) sade:

وَمَن جَاء بِالسَّيِّئَةِ فَلاَ يُجْزَى إِلاَّ مِثْلَهَا وَهُمْ لاَ يُظْلَمُونَ

”Men den som för med sig en dålig handling skall bara straffas med vad som motsvarar denna handling och ingen orätt skall tillfogas dem.” (6:160)

Detta hör till Allâhs fullkomliga ynnest och godhet.

Shaykhen bevisade detta med Hans (ta´âlâ) ord:

لِيَجْزِيَ الَّذِينَ أَسَاؤُوا بِمَا عَمِلُوا

”Han kommer att straffa dem som gör ont i enlighet med deras handlingar…” (53:31)

Detta sade Han dock inte om de andra:

وَيَجْزِيَ الَّذِينَ أَحْسَنُوا بِالْحُسْنَى

”… och belöna dem som gör gott med det högsta goda.” (53:31)