80 – Beviset för profetens (صلى الله عليه وسلم) död

Beviset för hans (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) död är Hans (ta´âlâ) ord:

إِنَّكَ مَيِّتٌ وَإِنَّهُم مَّيِّتُونَ ثُمَّ إِنَّكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ عِندَ رَبِّكُمْ تَخْتَصِمُونَ

”Du skall dö, och de skall dö. Och till sist, på Uppståndelsen dag, skall tvisten mellan er avgöras inför er Herre.” (39:30-31)

Efter att människorna har dött, kommer de att uppstå. Beviset är Hans (ta´âlâ) ord:

مِنْهَا خَلَقْنَاكُمْ وَفِيهَا نُعِيدُكُمْ وَمِنْهَا نُخْرِجُكُمْ تَارَةً أُخْرَى

”Av den har Vi skapat er och till den låter Vi er vända tillbaka och ur den skall Vi få ut er ännu en gång.” (20:55)

وَاللَّهُ أَنبَتَكُم مِّنَ الْأَرْضِ نَبَاتًا ثُمَّ يُعِيدُكُمْ فِيهَا وَيُخْرِجُكُمْ إِخْرَاجًا

”Allâh har låtit er växa upp som plantor ur jorden. Därefter skall Han låta er återförenas med den och Han skall åter igen frambringa er ur den.” (71:17-18)


FÖRKLARING

 

”Du skall dö, och de skall… – Denna vers bevisar att profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) och människorna som han sändes till kommer att dö. Därefter kommer de att tvista inför sin Herre. Han kommer då att döma mellan dem utmed sanningen och Han kommer inte att låta de otrogna triumfera över de troende.

Efter att människorna har dött, kommer de att uppstå – I denna fras klargjorde han (rahimahullâh) att människan kommer att återuppstå efter att ha dött. Efter att ha dött, kommer Allâh (´azza wa djall) att återuppliva dem för att ställa dem inför rätta. Detta är resultatet av sändebudens missioner, nämligen att man arbetar för denna Dag, återuppståndelsens dag.  Denna Dags tillstånd och fasor har beskrivits av Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) på ett sätt som får hjärtan att falla i ånger inför Allâh (´azza wa djall) och frukta denna Dag. Allâh (ta´âlâ) sade:

فَكَيْفَ تَتَّقُونَ إِن كَفَرْتُمْ يَوْمًا يَجْعَلُ الْوِلْدَانَ شِيبًا السَّمَاء مُنفَطِرٌ بِهِ كَانَ وَعْدُهُ مَفْعُولًا

”Om ni hädar, hur skall ni skydda er mot följderna av detta den Dag då barnens lockar skall gråna, himlen skall rämna och Hans löfte bli verklighet?” (73:17-18)

Dessa fraser antyder tron på Återuppståndelsen och Shaykhen bevisade det med dessa två verser.

”Av den har Vi skapat er… – Det vill säga av denna jord har Vi skapat er då Âdam (´alayhis-salâtu was-salâm) skapades av lera.

… och till den låter Vi er vända tillbaka…– Det vill säga när ni begravs efter att ha dött.

… och ur den skall Vi få ut er ännu en gång… – Med återuppståndelsen på Domedagen.

”Allâh har låtit er växa upp som plantor ur jorden… – Denna vers stämmer överens med Hans (ta´âlâ) ord:

مِنْهَا خَلَقْنَاكُمْ وَفِيهَا نُعِيدُكُمْ وَمِنْهَا نُخْرِجُكُمْ تَارَةً أُخْرَى

”Av den har Vi skapat er och till den låter Vi er vända tillbaka och ur den skall Vi få ut er ännu en gång.” (20:55)

Verser med liknande innebörd är oerhört många. Allâh (´azza wa djall) har låtit saker och ting leva och dö för att därefter återuppliva dem för att bevisa Uppståndelsen. Detta har Han gjort för att människorna skall tro på den, växa i tron och handla inför denna väldiga Dag. Vi ber Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) att Han låter oss handla inför denna Dag och vara lyckliga på den.