8. Tronen är ovanpå vattnet och Allâh är ovanför Tronen

Imâm Harb bin Ismâ´îl al-Kirmânî (d. 280)

Kitâb-us-Sunnah, sid. 54-59

Allâh har skapat sju himlar ovanpå varandra och sju jordar under varandra. Mellan den högsta jorden och den nedersta himlen är ett avstånd på 500 år. Avståndet mellan varje himmel är 500 år.

Vattnet befinner sig ovanför den sjunde och högsta himlen. Den Nåderikes (´azza wa djall) tron är ovanför vattnet och Allâh (´azza wa djall) är ovanför Tronen.

al-Kursî är Hans två fötters plats.

Han vet vad som finns i himlarna, på de sju jordarna, mellan dem och under marken, och på havsbottnen. Han vet varje hårstrås plats, varje odling, varje växt, varje nedfallet löv och alla deras antal. Han håller räkningen på alla gruskorn och sandkorn, på alla bergsvikter och regndroppar, på allt som slavarna har gjort och spåren som de efterlämnar och säger, deras andetag, mummel och alla viskningar som de bär i sina bröst. Han vet allting. Ingetdera är dolt för Honom.

Han är ovanför Tronen, ovanför den sjunde himlen. Han avskärmas av ridåer av eld, ljus, mörker och annat som endast Han känner till.

Om en innovatör, en oliktänkare eller en kättare argumenterar med Allâhs (tabârak wa ta´âlâ) ord:

وَنَحْنُ أَقْرَبُ إِلَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِيدِ

Vi är närmare henne än hennes egen halspulsåder.”1

وَهُوَ مَعَكُمْ أَيْنَ مَا كُنتُمْ

Han är med er, var ni än befinner er.”2

أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ يَعْلَمُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ مَا يَكُونُ مِن نَّجْوَى ثَلَاثَةٍ إِلَّا هُوَ رَابِعُهُمْ وَلَا خَمْسَةٍ إِلَّا هُوَ سَادِسُهُمْ وَلَا أَدْنَى مِن ذَلِكَ وَلَا أَكْثَرَ إِلَّا هُوَ مَعَهُمْ أَيْنَ مَا كَانُوا

Har du inte klart för dig att Allâh känner allt det som himlarna rymmer och det som jorden bär? När tre samlas till en hemlig överläggning är Han den fjärde, och om fem samlas är Han den sjätte; och vare sig de är färre eller flera är Han med dem, var de än befinner sig.”3

och liknande mindre tydliga verser, säger du till honom att Han syftar på kunskap. Allâh (ta´âlâ) är ovanför Tronen, ovanför den sjunde och högsta himlen, och vet allting. Han är frånskild från Sin skapelse medan ingen plats undkommer Hans kunskap.

Allâh (´azza wa djall) har en tron och Tronen har bärare som bär den.

Han har en gräns och Allâh vet bättre om Sin gräns.

Allâh är ovanför Sin tron och det finns ingen sann gud utom Han.

150:16

257:4

358:7