8. Medlen har samma dom som målen

Måhända någon säger att det finns innovationer som muslimerna har godtagit och praktiserat. Dessa innovationer fanns inte på profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) tid. Några av dem är skolorna och författarskapen. Dessa innovationer har muslimerna hyllat och praktiserat och betraktat som de finaste handlingarna. Hur kombineras dessa handlingar som det knappast finns några delade uppfattningar om med profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) ord:

”Jag varnar er för nyheter, ty varje nyhet är en innovation och varje innovation är en villfarelse och varje villfarelse är i Elden.”?

Mitt svar är att dessa handlingar är inga innovationer; de är medel till föreskrivna handlingar. Medlen varierar beroende på tid och plats. Det är en fastställd princip att medlen har samma dom som målen. Om handlingen är föreskriven så är medlet till den också det och om handlingen inte är föreskriven så är medlet till den inte heller det. Det som leder till förbud är också förbjudet. Till och med det goda som leder till ont är ont och förbjudet. Allâh (´azza wa djall) sade:

وَلاَ تَسُبُّواْ الَّذِينَ يَدْعُونَ مِن دُونِ اللّهِ فَيَسُبُّواْ اللّهَ عَدْوًا بِغَيْرِ عِلْمٍ

”Men förolämpa inte dem som de åkallar i Allâhs ställe. I sin okunnighet kan de vilja hämnas genom att förolämpa Allâh.”1

Det är inte fel att förtala idoldyrkarnas gudar; det är helt korrekt och berättigat. Dock är det en oberättigad vrånghet att Allâh förtalas. I och med att det berömvärda förtalet av idoldyrkarnas gudar orsakar att Allâh förtalas, så är det förbjudet att förtala dem. Jag nämner detta för att bevisa att medlen har samma dom som målen. Även om dagens författarskap vore en innovation som inte fanns på profetens (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) tid, så utgör det inget mål; det utgör ett medel – och medlet har samma dom som målet. Utmed det är det förbjudet att bygga en skola för att undervisa förbjudna ämnen i den medan det är föreskrivet att bygga en skola för att undervisa föreskrivna ämnen i den.

16:108