8. Friaren skall inte se kvinnan i enrum

För att se kvinnan som man vill fria till krävs det att det inte sker i enrum. Beviset för det är alla allmänna hadîther som förbjuder mannen vara i enrum med en främmande kvinna. Han får inte se henne om hon inte har sin Mahram med sig. Det finns inget bevis som specificerar fallet. Härmed klargörs felet som härrör från två målgrupper:

1 – När en friare kommer till förmyndaren och övertygar honom om att han vill gifta sig med kvinnan och därav se henne, säger förmyndaren att han har inga skyltdockor till döttrar.

2 – När en friare kommer till förmyndaren och ber om samma sak, säger förmyndaren att han kan ta henne på en runda, gå och äta med henne, sitta med henne, prata med henne, komma överens med henne, lära känna varandra, studera varandras karaktärer och allting annat. Han till och med erbjuder honom sitta ensam med henne i ett rum för konversationer.

Båda fallen är klandervärda. Den måttliga vägen är den profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) påbjöd. Mannen skall alltså se kvinnan utom enrum. Han skall se henne när hon är med sin förmyndare.