79. Ahl-us-Sunnah kallar till värdiga moraler

Shaykh-ul-Islâm Ahmad bin Taymiyyah sade:

Ahl-us-Sunnah fulländar dogmen med värdiga moraler och fina handlingar. Tillsammans med dessa grunder påbjuder de det goda och förbjuder det onda enligt föreskriften.

De anser att vallfärd, fredags- och ´Îd-böner skall hållas med ledarna, oavsett om de är fromma eller syndiga. De slår vakt om samlingsbönerna och vill samfundet väl.

FÖRKLARING

Dessa ord som författaren (rahimahullâh) nämner om Ahl-us-Sunnah wal-Djamâ´ah är väldiga och bör skrivas ned med guld. Varje troende måste tro på dem, efterleva dem och praktisera dem. Ty de förespråkar Ahl-us-Sunnah wal-Djamâ´ahs tes och bevisas av både Qur’ânen och Sunnah. Ahl-us-Sunnah wal-Djamâ´ah är nämligen beskrivna med allt gott. De påbjuder det goda och förbjuder det onda enligt föreskriften och utmed föreskriften. Han (djalla wa ´alâ) sade:

وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَيُقِيمُونَ الصَّلاَةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَيُطِيعُونَ اللّهَ وَرَسُولَهُ أُوْلَئِكَ سَيَرْحَمُهُمُ اللّهُ إِنَّ اللّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ

”MEN DE troende, männen såväl som kvinnorna, är varandras vänner och fasta stöd; de anbefaller det som är rätt och förbjuder det som är orätt och förrättar bönen och betalar allmoseskatten och de lyder Allâh och Hans sändebud. Dem skall Allâh visa barmhärtighet. Allâh är allsmäktig, vis.”1

De anser att fredagsbönerna, samlingsbönerna, ´Îd-bönerna och kampen pågår med ledarna, vare sig de är fromma eller syndiga. Ty kamp medför riktighet, säkerhet och enighet. Om han är syndig får han själv stå för sina synder. Även om han är syndig ber de fredags- och samlingsbönerna med honom och kämpar med honom. Så var tillståndet under bland andra Banû Umayyahs och Banûl-´Abbâs epoker.

De anbefaller tillgivenhet till föräldrar, släktband och fint grannskap. De kallar till värdiga moraler och fina handlingar. De befaller dig att ta kontakt med den som undviker dig, förlåter den som förtrycker dig och ger den som berövar dig.

19:71