78. En klarare otro

Imâm Muhammad bin Sâlih bin ´Uthaymîn (d. 1421)

Sharh Kashf-ish-Shubuhât, sid. 83-84

Shaykh-ul-Islâm Muhammad bin ´Abdil-Wahhâb (rahimahullâh) sade:

Om du erkänner att den som bekräftar sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) inom allting men förnekar bönens plikt, betror allting frånsett Uppståndelsen eller förnekar fastans plikt men betror allting annat är enligt samstämmighet otrogen vars liv och egendomar är förlovade – därom är alla rättsskolor enade och det konkretiseras som sagt i Qur’ânen – är det allom bekant att monoteismen är den största plikt som profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) har förkunnat. Den är större än bönen, allmosan, fastan och vallfärden. Hur kan en person som förnekar en av dessa saker häda ehuru han uppfyller allt som sändebudet (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) har förkunnat men inte om han förnekar den monoteism som är alla sändebudens religion? Fri är Allâh från brister! Så märklig denna ignorans är!

FÖRKLARING

Detta är ett andra svar. Hur kan du förneka att den som dementerar monoteism och dyrkar andra än Allâh är otrogen när du vet och erkänner att den som förnekar bönen, allmosan, fastan, vallfärden och Uppståndelsen är otrogen? Det är ytterst märkligt att du anser den som förnekar monoteism vara muslim medan du anser den som förnekar dessa handlingars plikt vara otrogen. Monoteism är ju det största som sändebuden förkunnade. Det är det allmännaste som sändebuden sändes med. Samtliga sändebud sändes med det. Han (ta´âlâ) sade:

وَمَا أَرْسَلْنَا مِن قَبْلِكَ مِن رَّسُولٍ إِلَّا نُوحِي إِلَيْهِ أَنَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدُونِ

”Vi har aldrig sänt en profet före dig utan att uppenbara för honom: ”Det finns ingen sann gud än Jag – dyrka Mig!”1

Monoteismen är grunden till dessa plikter, ty de är endast korrekta och giltiga med den. Allâh (ta´âlâ) sade:

وَلَقَدْ أُوحِيَ إِلَيْكَ وَإِلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكَ لَئِنْ أَشْرَكْتَ لَيَحْبَطَنَّ عَمَلُكَ وَلَتَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ بَلِ اللَّهَ فَاعْبُدْ وَكُن مِّنْ الشَّاكِرِينَ

”Men det har uppenbarats för dig liksom för dina föregångare att om någon avgudar med Allâh skall allt vad han har åstadkommit gå om intet och han skall höra till förlorarna. Nej, tillbe Allâh och var med de tacksamma!”2

Om den som förnekar bönens, allmosans, fastans eller vallfärdens plikt eller Uppståndelsen är otrogen, är den som förnekar monoteismen än mer otrogen.

121:25

239:65-66