78. Bevisen för att den olycksdrabbade inte belönas för sin olycka

De lärda som säger att den olycksdrabbade inte belönas för sin olycka utan för tålamodet med olyckan argumenterar med Allâhs (ta´âlâ) ord:

إِنَّمَا يُوَفَّى الصَّابِرُونَ أَجْرَهُم بِغَيْرِ حِسَابٍ

”Bara de som håller ut skall få sin [fulla] lön och mer därtill.”1

Ibn ´Abdis-Salâm sade i sin ”al-Qawâ´id”:

”Belöningen sker utmed tjänarens handling och inte utmed Allâhs handling åt honom.”

Allâh (ta´âlâ) sade:

الَّذِينَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِيبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعونَ أُولَئِكَ عَلَيْهِمْ صَلَوَاتٌ مِّن رَّبِّهِمْ وَرَحْمَةٌ وَأُولَئِكَ هُمُ الْمُهْتَدُونَ

”För dem som när de drabbas av olycka och motgång säger: ”Vi tillhör Allâh och till Honom skall vi återvända” – [förkunna för dem] att deras Herre skall välsigna dem och innesluta dem i Sin nåd; det är de som är rätt vägledda.”2

Detta betyder att den välsignelse, nåd och vägledning som de får av Allâh är tack vare deras ord:

إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعونَ

”Vi tillhör Allâh och till Honom skall vi återvända.”

Dessa ord är alltså anledningen till det omnämnda. Dessutom berättade Abû Mûsâ al-Ash´arî (radhiya Allâhu ´anh) att Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Allâh (´azza wa djall) säger: ”Dödsängeln! Tog du Min tjänares barn? Tog du hans ögonsten och frukten av hans hjärta?” Då svarar han: ”Ja.” Då säger Allâh: ”Vad sade han då?” Han svarar: ”Han lovprisade Dig och sade ”Vi tillhör Allâh och till Honom skall vi återvända”. Då säger Allâh: ”Bygg ett hus till Min tjänare i paradiset och ge det namnet ”Lovprisandets hus”.”

Detta bevisar att han får ett hus i paradiset för att han lovprisade Allâh och sade ”Vi tillhör Allâh och till Honom skall vi återvända”. Namnet på huset är tillräckligt.

al-Qâdhî ´Iyâdh nämnde att det rapporteras att Ibn Mas´ûd sade:

”Belöningen skrivs inte ned på grund av smärta. Det är bara synder som stryks.”

139:10

22:156-157