74. Faraos torn

Imâm ´Abdul-´Azîz bin ´Abdillâh bin Bâz (d. 1420)
at-Ta´lîqât ´alâl-Fatwâ al-Hamawiyyah al-Kubrâ, sid. 126

Shaykh-ul-Islâm Ibn Taymiyyah (rahimahullâh) sade:

Abû ´Abdillâh sade:

”Han (ta´âlâ) sade också:

وَقَالَ فِرْعَوْنُ يَا هَامَانُ ابْنِ لِي صَرْحًا لَّعَلِّي أَبْلُغُ الْأَسْبَابَ  أَسْبَابَ السَّمَاوَاتِ فَأَطَّلِعَ إِلَى إِلَهِ مُوسَى

Och Farao sade: ”Bygg ett högt torn åt mig, Hâmân; så att jag finner rätt sätt, rätt sätt att nå himlen och göra mig underrättad om Mûsâs gud.”

Därefter återupptog han sin mening och sade:

وَإِنِّي لَأَظُنُّهُ كَاذِبًا

Men jag tror bestämt att han ljuger.”1

Det vill säga att han ljuger när han säger att hans Gud är ovanför himlarna. Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) klargjorde att Farao beljög Mûsâ för hans tal och ville ge sig ut på jakt efter Honom. Om Mûsâ hade sagt att Allâh är överallt med Sin essens skulle han försökt hitta Honom i sitt hem, i sin kropp eller i sin trädgård – fjärran är Allâh från allt sådant – istället för att måna om ett tornbygge.”

FÖRKLARING

Det vill säga att Mûsâ hade förkunnat för Farao att hans Herre är uppe, ovanför tronen. Därför sade Farao till sin minister:

ابْنِ لِي صَرْحًا

Bygg ett högt torn åt mig.”

Om Allâh hade varit överallt skulle Farao inte varit i behov av något torn. Detta bevisar att sändebuden (sallâ Allâhu ´alayhim wa sallam) förkunnade denna dogm. En av dem var profeten som den Nåderike hade talat med, nämligen Mûsâ (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam). De berättade för sina samfund att Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) är uppe och ovanför tronen.

140:36-37