74. Änglarnas utseende

Till deras utseende hör att de är bevingade. Han (ta´âlâ) sade:

الْحَمْدُ لِلَّهِ فَاطِرِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ جَاعِلِ الْمَلَائِكَةِ رُسُلًا أُولِي أَجْنِحَةٍ مَّثْنَى وَثُلَاثَ وَرُبَاعَ يَزِيدُ فِي الْخَلْقِ مَا يَشَاء إِنَّ اللَّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

”Allâh ske lov och pris, himlarnas och jordens Skapare, som sänder änglarna som Sina budbärare, försedda med två eller tre eller fyra vingpar. Han fogar till Sin skapelse vad Han vill – Allâh har allt i Sin makt.”1

Ibn Mas´ûd (radhiya Allâhu ´anh) berättade att profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade att han såg Djibrîl ha 600 vingar2.

Masrûq sade:

Jag låg hos ´Â’ishah när hon sade: ”Abû ´Â’ishah! Den som berättar tre saker för dig har ljugit väldigt om Allâh.” Jag sade: ”Vilka då?” Hon sade: ”Den som säger att Muhammad (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) har sett sin Herre har ljugit väldigt om Allâh.” Masrûq sade: ”Jag satte mig upp och sade: ”Du troendes moder! Ge mig tid och ha inte bråttom med mig; säger inte Allâh (´azza wa djall):

مَا كَذَبَ الْفُؤَادُ مَا رَأَى

Hjärtat tog inte miste på vad han såg.”3

وَلَقَدْ رَآهُ نَزْلَةً أُخْرَى

Ja, han såg honom ännu en gång.”4?

Hon sade: ”Jag är den första i samfundet som frågade Allâhs sändebud (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) om det och han sade: ”Det var Djibrîl. Jag har inte sett honom i hans ursprungliga skepnad bortsett från dessa två gånger. Jag såg honom stiga ned från himlen. Hans väldiga skapelse täckte allt mellan himmel och jord.”5

Profeten (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) sade:

”Jag fick lov att tala om en av Allâhs änglar som bär tronen; avståndet mellan hans öronsnibb och axel motsvarar en färd på 700 år.”6

135:1

2al-Bukhârî (3232) och Muslim (174).

353:11

453:13

5al-Bukhârî (4855) och Muslim (177).

6Abû Dâwûd (4727). Se ”as-Sahîhah” (1/282).