73 – Hidjrahs plikt

Detta samfund är förpliktigat att göra Hidjrah från ett otroget land till ett islamiskt land och kommer så att förbli fram till dess att Domedagen äger rum. Beviset är Hans (ta´âlâ) Ord:

إِنَّ الَّذِينَ تَوَفَّاهُمُ الْمَلآئِكَةُ ظَالِمِي أَنْفُسِهِمْ قَالُواْ فِيمَ كُنتُمْ قَالُواْ كُنَّا مُسْتَضْعَفِينَ فِي الأَرْضِ قَالْوَاْ أَلَمْ تَكُنْ أَرْضُ اللّهِ وَاسِعَةً فَتُهَاجِرُواْ فِيهَا فَأُوْلَـئِكَ مَأْوَاهُمْ جَهَنَّمُ وَسَاءتْ مَصِيرًا إِلاَّ الْمُسْتَضْعَفِينَ مِنَ الرِّجَالِ وَالنِّسَاء وَالْوِلْدَانِ لاَ يَسْتَطِيعُونَ حِيلَةً وَلاَ يَهْتَدُونَ سَبِيلاً فَأُوْلَـئِكَ عَسَى اللّهُ أَن يَعْفُوَ عَنْهُمْ وَكَانَ اللّهُ عَفُوًّا غَفُورًا

”När änglarna samlar in själarna från dem som ännu i dödsögonblicket begår orätt mot sig själva skall de fråga: ”Hur var er belägenhet?” Och då de svarar: ”På jorden var vi svaga och förtryckta”, skall de änglarna säga: ”Var inte Allâhs jord vid nog så att ni kunde emigrera på den?” Helvetet skall bli dessa människors sista hemvist – ett i sanning eländigt slut! Till dem skall inte räknas de svaga och förtryckta – män, kvinnor och barn – som inte kunde bryta upp och som var osäkra om vägen; för dem finns hoppet om Allâhs förlåtelse – Allâh utplånar och förlåter mycken synd.” (4: 97-99)


FÖRKLARING

 

Detta samfund är förpliktigat att göra Hidjrah från ett otroget land till ett islamiskt land – Hidjrah är obligatorisk för samtliga troende som inte klarar av att visa sin religion i de otrognas land. Om de inte klarar av att visa islam, kommer deras islam inte att bli fullkomlig förrän de har gjort Hidjrah. Om det obligatoriska endast uppfylls via en viss faktor, blir även faktorn obligatorisk.

”När änglarna samlar in själarna… – Denna vers bevisar att de som är kapabla och inte gör Hidjrah, kommer att få sina själar hopsamlade av änglarna. Därefter kommer de att klandra dem och säga till dem:

أَلَمْ تَكُنْ أَرْضُ اللّهِ وَاسِعَةً فَتُهَاجِرُواْ فِيهَا

”Var inte Allâhs jord vid nog så att ni kunde emigrera på den?”

Vad berör de inkapabla och svaga, har Allâh förlåtit dem för att de inte klarar av att göra Hidjrah. Allâh lägger inte på någon en tyngre börda, än han kan bära.