70. Därav hedningarnas dementi av Domedagen

Publicerad: 19.10.07

Talare: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Källa: Bayân-ul-Ma´ânî fî Sharh Muqaddimati Ibn Abî Zayd al-Qayrawânî, sid. 56-57

Alla ska uppleva den stora Domedagen. Individuellt upplever alla sin domedag och apokalyps när de dör. Den som dör lämnar jordelivet för gravlivet som är en fas mellan jordelivet och nästa liv. Tron på Domedagen och allt vad den innebär (såsom paradiset, helvetet, räkenskapen, straffet, Vågen, handlingsböckerna och Vägen över helvetet) är obligatoriska att betro. Ingetdera får betvivlas. Avgudadyrkarna dementerade Uppståndelsen eftersom de jämförde Allâhs förmåga med sin förmåga. Hur kan en människa som blir till stoft uppstå och leva ånyo? Det var osannolikt enligt dem:

أَئِذَا مِتْنَا وَكُنَّا تُرَابًا وَعِظَامًا أَئِنَّا لَمَبْعُوثُونَ

”Skulle vi efter döden, när vi blivit mull och murkna ben, återuppstå till nytt liv?”1

وَقَالُواْ أَئِذَا كُنَّا عِظَامًا وَرُفَاتًا أَإِنَّا لَمَبْعُوثُونَ خَلْقًا جَدِيدًا

”Och de säger: ”Skall vi, efter att ha blivit ben och sönderfrätta rester, återuppstå i en ny skapelse?”2

Mer än så förstod de inte. De glömde bort Allâhs förmåga och att ingenting är omöjligt för Honom (´azza wa djall). Han avfärdade deras falska antaganden genom att konstatera att Han som förmådde att skapa dem en gång förmår att upprepa bedriften och få dem att uppstå ur intet. Allâh (djalla wa ´alâ) upplivar den döda jorden med växtlighet – detsamma gäller Uppståndelsen:

وَمِنْ آيَاتِهِ أَنَّكَ تَرَى الْأَرْضَ خَاشِعَةً فَإِذَا أَنزَلْنَا عَلَيْهَا الْمَاء اهْتَزَّتْ وَرَبَتْ إِنَّ الَّذِي أَحْيَاهَا لَمُحْيِي الْمَوْتَى إِنَّهُ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

”Och bland Hans tecken är jorden som inför dina ögon ligger torr och död men som, när Vi låter regnet falla, skälver och sväller. Han som väcker jorden till detta nya liv är med visshet Densamme som återuppväcker de döda! Allâh har allt i Sin makt.”3

Så som växter kommer upp ur marken ska även kropparna göra ur jorden. Allâh ska omvandla jorden till dess ursprungliga natur.

قَدْ عَلِمْنَا مَا تَنقُصُ الْأَرْضُ مِنْهُمْ وَعِندَنَا كِتَابٌ حَفِيظٌ

”Vi är väl medvetna om att jorden bryter ner och löser upp, och Vi har en bevarande bok.”4

Fastän skapelsen har ändrats och blivit till stoft, omvandlar Allâh den till dess ursprungliga natur så att den återigen kan röra på sig, leva, höra och se. Ingenting är omöjligt för Honom.

Allâh har ju skapat himlarna och jorden. Skulle inte Han förmå att återskapa människan?

لَخَلْقُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ أَكْبَرُ مِنْ خَلْقِ النَّاسِ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ

”Himlarnas och jordens skapelse är något vida större än skapelsen av människan, men de flesta människor inser inte.”5

Han som har skapat himlarna och jorden kan helt enkelt återskapa människan. Med dessa definitiva bevis krossade Allâh de otrogna som dementerade Uppståndelsen. De trodde att Allâh (subhânahu wa ta´âlâ) inte klarar av att göra det – fjärran högt är Allâh från deras ord!

De vetande troende betror Allâhs förmåga. För dem är sakfrågan klar och tydlig. De tror på den till fullo eftersom Allâh har gett besked om den och därför att Han är kapabel till allt.

وَأَنَّ السَّاعَةَ آتِيَةٌ لَّا رَيْبَ فِيهَا وَأَنَّ اللَّهَ يَبْعَثُ مَن فِي الْقُبُورِ

”Den Yttersta stunden kommer – detta är höjt över allt tvivel – och Allâh skall låta alla som vilar i sina gravar återuppstå.”6

Alla i gravarna ska uppstå ehuru de har blivit till jord och stoft. Ingenting är omöjligt för Allâh.

137:16

217:49

341:39

450:4

540:57

622:7