65. Qur’ânen förklarar religionen

Abû Muhammad ´Abdullâh bin Abî Zayd al-Qayrawânî (radhiya Allâhu ´anh) sade:

Han lät honom (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) vara det sista sändebudet som förkunnade glada budskap och varnade, och som den som på Hans uppdrag kallar till Honom, och en ledfyr. Han sände ned Sin visa skrift till honom. Med den förklarade Han sin räta religion och via den vägledde Han till den raka vägen.

FÖRKLARING

Han (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) förkunnade glada budskap till de goda och varnade de onda. Han kallade till Allâhs föreskrift, religion och suveräna dyrkan av Honom. Han var en ledfyr med vem Allâh förde ut skapelser ur mörkret till ljuset. Denna ledfyr lyste upp skapelsen med ljuset av tron, vägledningen och uppenbarelsen.

Allâh sände ned Qur’ânen till honom. Qur’ânen är den väldigaste skriften och råder över alla andra skrifter. Ingen lögn kan nalkas Qur’ânen som har sänts ned av en allvis Allâh, som allt lov och pris tillkommer. Qur’ânen kommer att förbli på jorden till dess att den slutligen tas upp strax innan Apokalypsen. Allâh har förklarat Sin religion med denna visa skrift. Qur’ânen klargör alltså religionen. Han (ta´âlâ) sade:

وَنَزَّلْنَا عَلَيْكَ الْكِتَابَ تِبْيَانًا لِّكُلِّ شَيْءٍ وَهُدًى وَرَحْمَةً وَبُشْرَى لِلْمُسْلِمِينَ

Vi har uppenbarat denna Skrift för dig, steg för steg, med klargörande av allt, med vägledning och nåd och ett glatt budskap om hopp till muslimerna!”1

Skriften klargör allting människan behöver fram till Apokalypsen. Inget sker utan att Qur’ânen klargör dess dom för folk som besitter vetskap och insikt. Han (ta´âlâ) sade:

وَلَا يَأْتُونَكَ بِمَثَلٍ إِلَّا جِئْنَاكَ بِالْحَقِّ وَأَحْسَنَ تَفْسِيرًا

”Och vilka exempel de än ställer till dig, kommer Vi att ge dig sanningen och den bästa förklaringen.”2

Därtill förklarar och klarlägger Sunnah Qur’ânen. Han (ta´âlâ) sade:

وَأَنزَلْنَا إِلَيْكَ الذِّكْرَ لِتُبَيِّنَ لِلنَّاسِ مَا نُزِّلَ إِلَيْهِمْ

”Och för dig har Vi uppenbarat Qur’ânen för att du skall klargöra för människorna allt som sänts till dem.”3

116:89

225:33

316:44