63. Den kloke och gåvorna

1 – Det är obligatoriskt att ta emot en gåva när man får den. Det är inte tillåtet att avvisa den. Sedan skall han belöna för den om så är möjligt och tacka för den. Jag rekommenderar bröderna att ge varandra gåvor. Det medför kärlek och utrotar osämja.

2 – ´Abdul-Malik bin Rifâ´ah al-Fahmî sade:

”Gåvan är en klar magi.”

3 – Abân sade:

”al-Hasan bin ´Amârah fick reda på att al-A´mash förtalade honom. Till följd därav skickade han honom ett klädesplagg. Därefter brukade al-A´mash tala väl om honom. Folket sade till honom: ”Hur kan du först förtala honom och sedan berömma honom?” Han sade: ”Khaythamah berättade för mig att Ibn Mas´ûd sade: ”Hjärtan är skapade med läggningen att älska den som bemöter en väl och hata den som bemöter en dåligt.”

4 – Ibn Sîrîn sade:

”De brukade skänka varandra silvermynt i fat.”

5 – Den kloke är ålagd att använda sig av saker och ting som är anpassade till tiden och nöja sig med ödet. Han skall inte önska sig något annat än det som han har fått i uppehälle. Om han har något dåligt får han inte låta bli att skänka det bara för att han själv ser ned på det. Ett sådant agerande består minst sagt av snålhet och restriktion. Den som ser ned på något skänker inte det.

6 – al-Asma´î sade:

”Vi kom hem till Kahmas som gav oss tjugofem omogna, röda dadlar. Därpå sade han: ”Detta är er broders möda och Allâh är den man ber om hjälp.”

7 – Maymûn sade:

”Den som vill ha bröder utan något skall vara vän med de döda i gravarna.”

8 – Ishâq bin Ibrâhîm sade:

”Det sades till al-Mughîrah bin Shu´bah: ”Vad njuter du fortfarande av?” Han svarade: ”Av att skänka gåvor till bröderna.” Han blev frågad: ”Vem lever det bästa livet?” Han svarade: ”Han som andra lever på.” Han blev frågad: ”Vem lever det sämsta livet?” Han svarade: ”Han som ingen lever på.”